Bijela kuća: Ukrajina se sprema za kontraofanzivu tokom ljeta

GS/Agencije
Foto: Agencije

MOSKVA, KIJEV -Rat u Ukrajini ušao je u 462. dan. Tokom noći izbio je požar u rafineriji u ruskoj Krasnodarskoj oblasti – lokalne vlasti tvrde da je riječ o napadu dronom. Rusija najavljuje oštar odgovor na jučerašnji napad dronovima na Moskvu.

 Norveška realizuje petogodišnji program vojne pomoći Ukrajini u obimu od sedam milijardi evra

Norveška će realizovati petogodišnji program vojne pomoći Ukrajini u obimu od sedam milijardi evra, saopštila je ministar spoljnih poslova te zemlje Aniken Hjuitfelt na pres konferenciji u Oslu pred početak neformalnog susreta šefova diplomatija država-članica NATO i Švedske.

U slučaju vanredne situacije u Zaporoškoj nuklearki može se dogoditi katastrofa veća nego u Černobilju 1986. godine ili u Fukušimi 2011. godine, rekli su zaposleni u nuklearki u izjavi za TV "Skaj njuz".

"Nivo radioaktivnog zračenja.....i što je najvažnije, hiljade kvadratnih kilometara zemljišta i mora će biti zagađeno. To će biti gore od Fukušime i Černobilja", rekao je jedan od zaposlenih, dok se drugi požalio na manjak broja zaposlenih.

Radi podsjećanja, savjetnik šefa "Rosatoma" Renat Karčaa rekao je da Kijev praktično finansira sabotažu time što zaposlenima plaća da ne dođu na posao.

Ukrajinski ministar finansija saopštio je da je Kijev dobio novi paket bespovratne pomoći od SAD u iznosu od 1,25 milijardi dolara kako bi država realizovala socijalna davanja.

Bijela kuća: Ukrajina se sprema za kontraofanzivu tokom ljeta

Ukrajina se sprema za kontraofanzivu tokom ljeta. SAD su u kontaktu s Kijevom od početka planiranja ofanzivnih dejstava, pripremaju nove isporuke naoružanja, saopšteno je iz Bele kuće.

„Želimo da Ukrajina ima sve što joj je potrebno da se zaštiti dok se priprema za ofanzivu na ljeto. Namjeravamo da nastavimo predaju vojnih sredstava, planiramo isporuke odbrambenih sistema u Ukrajinu tokom ljeta, uključujući i blisku budućnost", rekao je predstavnik Bijele kuće Džon Kirbi u intervjuu za Si-En-En.

Berlin: Ukrajinski napad dronovima legalan iz ugla međunarodnog prava

Portparol Vlade Njemačke Štefan Hebeštrajt izjavio je da, prema međunarodnom pravu, Kijev može da izvodi vojna dejstva na teritoriji Rusije, kao što su napadi dronova koji su se dogodili u Moskvi.

„Međunarodno pravo takve napade smatra legitimnim", rekao je Hebeštrajt.

On je podsjetio na to da je nemački kancelar Olaf Šolc već nekoliko puta rekao da se nemačko naoružanje koristi samo da bi se zaštitila ukrajinska teritorija.

„Nemamo sopstvene zaključke o napadima dronova koji su se, navodno, dogodili u Moskvi, ili iznad nje. U suštini, međunarodno pravo dozvoljava da zemlja može sebe da štiti od napada", izjavio je Hebeštrajt.

Ukrajina je u utorak izvela teroristički napad bespilotnim letelicama na civilne objekte u Moskvi. Od osam dronova, pet su oborili PVO sistemi, a tri su onesposobljena sredstvima za radio-elektronsku borbu.

Ruska ambasada: Britanija podstiče Ukrajinu na terorističke napade u Rusiji

Izjavu ministra spoljnih poslova Velike Britanije Džejmsa Kleverlija koji je rekao da Ukrajina ima pravo da „projektuje silu" van svojih granica podstiče Ukrajinu da vrši terorističke napade na Rusiju, navodi se u komentaru ruske ambasade u Londonu.

„Ratne izjave šefa britanske 'diplomatije’ ne mogu se smatrati samo kao podsticanje kijevskog režima na nove terorističke napade na civilne objekte i stanovnike naše zemlje", piše u komentaru.

Dodaje se da slične izjave govore o spremnosti Kleverlija da na sebe preuzme odgovornost za štetu i patnju koje se nanose Rusima, kao i za najopasniju eskalaciju konflikta.

Pripadnik „Azova" osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu

Vrhovni sud DNR osudio je na doživotnu zatvorsku kaznu pripadnika nacionalističkog bataljona „Azov" (teroristička organizacija zabranjena u Rusiji) Maksima Kondraševa", koji je 2. marta prošle godine pucao u autobus u blizini fabrike „Azovstalj" u Marijupolju i ubio četvoro civila, navedeno je u saopštenju Glavnog vojnog tužilaštva i Istražnog komiteta Rusije.

Konašenkov: Uništen posljednji ukrajinski ratni brod u Oodesi

Vazdušno-kosmičke snage Ruske Federacije uništile su posljednji ukrajinski ratni brod u luci Odesa, u okviru ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštio je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

- Posljednji borbeni brod Ratne mornarice Ukrajine“Jurij Olifirenko“ unišen je u ponedjeljak, 29. maja, u udaru preciznim oružjem Vazdušno-kosmičkih snaga na sidrište brodova mornarice u Odesi - rekao je danas Konašenko.

Ratna mornarica Ukrajine je prije specijalne vojne operacije imala 25 borbenih brodova, uključujući pet patrolnih i šest artiljerijskih.

Osim toga, u floti su bili antisaboterski brod "Gola Pristan" i jurišni "Svatovo", podsjeća TASS.
Mornarica je posjedovala i devet oklopnih brodova sa oružjem, uključujući "Akerman", koji je posada napustila u Berdijansku.

Izdate potjernice za ukrajinskim generalima

Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije izdalo je potjernice za prvim zamjenikom načelnika Generalštaba Ukrajine Igora Kolesnika i još dvojicom generala ukrajinskih oružanih snaga, navodi se u bazi podataka Ministarstva.

Šef Ruske istražne komisije Aleksandar Bastrikin rekao je za "Sputnjik" početkom mjeseca da su optužnice u odsustvu podignute protiv Kolesnika, zamjenika načelnika Generalštaba Aleksandra Lokote i zamjenika komandanta ukrajinskih kopnenih snaga

Andrija Griščenka, koji su koordinisali vojnu agresiju na stanovnike Donbasa.
Rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova juče je izdalo potjernicu za američkog senatora Lindzija Grejama zbog krivičnih prijava u vezi sa izjavama koje je iznio tokom sastanka sa ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim.

Dron pao u krug rafinerije na jugu Rusije

Neidentifikovani dron pao je u krug rafinerije nafte Ilski, u Krasnodarskom kraju, na jugu Rusije, ali nije izazvao žrtve niti pričinio materijalnu štetu, saopštio je danas regionalni Operativni štab.

-Prema navodu Hitnih službi, pretpostavlja se da je u okrugu Severski, oko četiri sata pao neidentifikovani dron na teritoriju rafinerije nafte Ilski. Kao rezultat, dron se srušio. Infrastruktura rafinerije nafte nije oštećena, nije bilo požara. Nema opasnosti po civilno stanovništvo. Nije bilo materijalne štete - naveo je štab na Telegramu, prenio je TAS S.

Ranije danas načelnik Krasnodarske oblasti Venjamin Kondratjev izjavio je da je izbio požar na teritoriji rafinerije Afipski, da se zapalilo postrojenje za destilaciju mazuta i da razlog može biti napad dronom.

 Naveo je da je požar ugašen i da nije bilo žrtava.

Antonov: Amerika ohrabruje ukrajinske napade na Rusiju

SAD ohrabruju Ukrajinu da napadne rusku teritoriju, uprkos suprotnim tvrdnjama Vašingtona, izjavio je ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov.

On je rekao da izjave Vašingtona kao odgovor na nedavni napad dronom na Moskvu "zvuče kao ohrabrivanje ukrajinskih terorista".

- Zar američka administracija ne shvata da niko ne vjeruje u njene slogane o nepodržavanju ukrajinskih napada na rusku teritoriju? - upitao je diplomata.

Portparol Bijele kuće rekao je novinarima da SAD "generalno ne podržavaju napade unutar Rusije".

On je dodao da je cilj napada dronom bio da se "posije strah među Ruse i potkopa povjerenje u vlasti".

-Ruska Federacija je odavno osuđena na smrt na Zapadu, ali oni jednostavno nemaju to u sebi da postignu taj cilj - naglasio je Antonov.

Medvedev: Britanski zvaničnici mogu se posmatrati kao legitimna vojna meta

London, zapravo, vodi neobjavljeni rat protiv Moskve, što znači da se svaki britanski zvaničnik može posmatrati kao legitimna vojna meta, izjavio je danas zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

Grosi najavio putovanje u Kijev i NE Zaporožje, možda i u Moskvu

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju IAEA Rafael Grosi saopštio je da planira da uskoro posjeti Kijev i Zaporošku nuklearnu elektranu u Ukrajini, a možda i Moskvu.

-Planiram da pokušam da odem u Kijev i u Zaporožje. Vjerovatno u Moskvu - rekao je Grosi novinarima poslije sjednice Savjeta bezbjednosti UN u utorak, bez navođenja preciznih vremenskih okvira, prenosi TASS.

On je saopštio da eksperti Međunarodne agencije za atomsku energiju IAEA u ovom trenutku nisu uočili raspoređivanje teškog naoružanja u Zaporožskoj nuklearnoj elektrani.

Prema njegovim riječima, IAEA ima "veoma dobre stručnjake" koji mogu da identifikuju ovu vrstu opreme.

Grosi je na sjednici Savjeta bezbjednosti UN rekao da ni nakon višemjesečnih napora nije uspio da obezbijedi dogovor dvije strane o zaštiti ovog objekta i smanjenju rizika od katastrofalnog nuklearnog udesa, koji bi mogao da bude izazvan vojnim aktivnostima kao što je granatiranje.

Broj poginulih u ukrajinskom granatiranju Luganske oblasti povećan na pet

Broj poginulih u ukrajinskom granatiranju živinarske farme u selu Karpati u samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj republici (LNR) povećan je na pet, saopštilo je danas predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

-U granatiranju sela Karpati (Perevalski okrug, LNR) od strane oružanih formacija Ukrajine, prema preliminarnim informacijama, poginulo je pet osoba, a 19 je povređeno -  navedeno je u saopštenju.

Kako je navedeno, u napadu je oštećena zgrada farme, prenosi agencija RIA Novosti. Zvanična Moskva je u septembru prošle godine proglasila pripajanje Rusiji Luganske i još tri ukrajinske oblasti.

Regionalne vlasti: Ukrajina gađala Šebekino u Belgorodskoj oblasti

Ukrajinske snage granatirale su mesto Šebekino u ruskoj Belgorodskoj oblasti, a povrijeđene su četiri osobe, saopštio je danas gubernator Vjačeslav Gladkov.

Kako je naveo, razbijeni su prozori i oštećene fasade i krovovi na osam stambenih zgrada, četiri privatne kuće, školi i dvije upravne zgrade, prenose RIA Novosti.

Agencija navodi da su u utorak ukrajinske snage gađale objekat za privremeni smještaj u Šebekinskom okrugu i da je poginuo radnik obezbjeđenja, dok su dvije osobe povrijeđene.

Požar u rafineriji nafte u Krasnodarskoj oblasti, uzrok vjerovatno napad dronom

Uzrok požara u rafineriji nafte u južnoj ruskoj Krasnodarskoj oblasti je vjerovatno napad dronom, izjavio je načelnik oblasti Venjamin Kondratjev.

-Požar je izbio na teritoriji rafinerije nafte Afipski. Zapalilo se postrojenje za destilaciju mazuta. Razlog može biti napad dronom - napisao je Kondratjev na svom Telegram kanalu.

Naveo je da je požar ugašen i da nije bilo žrtava, prenosi TASS. Rafinerija u kojoj je izbio požar nalazi se nedaleko od crnomorske luke Novorosijsk, u blizini druge rafinerije koja je napadnuta nekoliko puta ovog mjeseca, prenosi Rojters. Za sada nema informacija o tome ko je lansirao dron, ali Moskva optužuje Kijev za pojačane napade dronovima unutar Rusije posljednjih nedelja.

LNR:U ukrajinskom granatiranju Luganske oblasti ima poginulih i povrijeđenih

 Četiri osobe su poginule, a 16 povređeno u ukrajinskom granatiranju živinarske farme u selu Karpati u samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici (LNR), saopštilo je danas predstavništvo samoproglašene LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

Kako je navedeno, u napadu je oštećena zgrada farme, prenosi agencija RIA Novosti.

Zvanična Moskva je u septembru prošle godine proglasila pripajanje Rusiji Luganske i još tri ukrajinske oblasti.

Grosi od Ukrajine i Rusije traži da poštuju principe za zaštitu NE u Zaporožju

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi zatražio je danas od Ukrajine i Rusije da prihvate pet principa zaštite Nuklearne elektrane Zaporožje.

On je rekao da ni nakon višemesečnih napora nije uspeo da obezbIJedi dogovor dvIJe strane o zaštiti ovog objekta i smanjenju rizika od katastrofalnog nuklearnog udesa koji bi mogao da bude izazvan vojnim aktivnostima kao što je granatiranje, prenosi Rojters.

U Grosijevih pet principa spada obaveza da se napadi ne vrše na lokaciju i sa lokacije nuklearne elektrane, da se NE ne koristi za raspoređivanje teškog naoružanja kao što su višecJevni raketni bacači i projektili, artiljerijski sistemi i municija i tenkovi, kao ni za stacioniranje trupa.

Na brifingu u SavJetu bezbJednosti UN, Grosi je zatražio da stanice za napajanje električnom energijom izvan lokacije NE ostanu dostupne i bezbJedne, kao i svi drugi vitalni sistemi koji se moraju zaštititi od napada ili sabotaža.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana