Bali gubi strpljenje sa Rusima i Ukrajincima koji bježe od rata

Tanjug
Foto: Ilustracija

DENPASAR- Sa svojim prijatnim plažama, opuštenim načinom života i prazničnom atmosferom, tropski raj Balija ima mnogo toga da ponudi svakom svjetskom putniku, pogotovo onima koji bježe iz ratne zone.

Zato možda ne treba da bude iznenađujuće što je, otkako je predsjednik Rusije Vladimir Putin započeo napad na Ukrajinu u februaru 2022. godine, najpoznatije ostrvo za odmor u Indoneziji ponovo postalo magnet za hiljade Rusa i Ukrajinaca koji žele da pobjegnu od užasa rata, prenosi Si-En-En.

Oko 58.000 Rusa posjetilo je ovu idiličnu destinaciju 2022. godine nakon njenog ponovnog otvaranja poslije kovida, a dodatnih 22.500 stiglo je samo u januaru 2023, prema podacima indonežanske vlade, što ih čini drugom najvećom grupom posjetilaca, poslije Australijanaca.

Na Bali je stiglo i više od 7.000 Ukrajinaca 2022. godine i oko 2.500 u prvom mjesecu ove godine.

Ali, za one koji bježe od nasilja ili mobilizacije nastale su nevolje u raju, pošto su vlasti Balija saopštile da će ukinuti politiku izdavanja viza po dolasku za državljane Rusije i Ukrajine, navodeći da su oni odgovorni za niz incidenata koji uključuju nedolično ponašanje, prekoračenje trajanja vize i rad na crno.

Mnogi Ukrajinci dočekali su ovaj potez sa zaprepašćenjem, jer su, kako tvrde, za većinu incidenata odgovorni Rusi.

Na Baliju stranci različitih nacionalnosti redovno dospijevaju na naslovne strane novina zbog pijanstva i neprikladnog ponašanja, javne golotinje i nepoštovanja svetih mesta.

"Zašto se (najavljeni propisi) odnose baš na te dvije zemlje? Zato što su u ratu pa hrle ovamo", rekao je guverner Balija Vajan Koster na konferenciji za novinare protekle nedjelje.

Priliv Rusa i Ukrajinaca na Bali zabilježen je uprkos tome što je Ukrajina zabranila svim muškarcima od 18 do 60 godina da napuštaju zemlju.

Rusija nije uvela zvaničnu zabranu, ali je mobilisala 300.000 rezervista, što je navelo mnoge mladiće da pobjegnu u inostranstvo umjesto da budu regrutovani, navodi Si-En-En.    

Američka televizija je kontaktirala rusku ambasadu u Indoneziji i ukrajinski konzulat na Baliju.

Službenici ruske ambasade nisu odmah odgovorili, dok je počasni konzulat Ukrajine na Baliju saopštio da su Ukrajinci na Baliju uglavnom žene koje dolazi radi spajanja sa članovima porodice, a ne zbog turizma, kao i da ne žele da krše pravila i propise.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana