Babajan: Usaglašeno primirje, ali bez konačnog sporazuma

Tanjug, Srna
Babajan: Usaglašeno primirje, ali bez konačnog sporazuma

BAKU, STEPANAKERT - Jermenske vlasti u Nagorno-Karabahu dogovorile su primirje sa Azerbejdžanom, ali nije postignut konačan sporazum, jer treba raditi na detaljima, uključujući predaju oružja, izjavio je David Babajan, savjetnik lidera Nagorno-Karabaha Samvela Šahramanjana.

-Postigli smo dogovor o prekidu vojne akcije, ali čekamo konačan sporazum. Razgovori su u toku. Moramo da razgovaramo o brojnim pitanjima i problemima. Još nije postignut konačan sporazum - rekao je Babajan Rojtersu.

Na pitanje u vezi sa predajom oružja, Babajan je rekao da njegov narod ne može biti ostavljen da umre i da su mu prvo potrebne bezbjednosne garancije.

Babajan je dodao da i dalje treba da se riješi čitav niz pitanja. Jermeni u otcijepljenom regionu Nagorno-Karabaha saopštili su danas da su azerbejdžanske snage prekršile prekid vatre, što je azerbejdžansko ministarstvo odbrane demantovalo.

Vlasti etničkih Jermena saopštile su da se čuju pucnji u centru glavnog grada regiona, Stepanakertu, prenio je Rojters.

Britanskoj agenciji su prethodno i dva izvora rekla da se čula pucnjava u Stepanakertu.

Rojters je prenio da su završeni razgovori između Azerbejdžana i Jermenima iz Nagorno-Karabaha u azerbejdžanskom gradu Jevlahu koji su počeli danas nakon što je u srijedu postignut dogovor o prekidu vatre u tom otcijepljenom nepriznatom regionu. Predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev proglasio je pobjedu u Nagorno-Karabahu tokom obraćanja naciji u srijedu.

Azerbejdžan je saopštio da, prema sporazumu o prekidu vatre, otcijepljene jermenske snage moraju da se raspuste i razoružaju, a da će Nagorno-Karabah biti integrisan kao dio Azerbejdžana.

Dogovor o prekidu vatre u Nagorno-Karabahu postignut je uz posredovanje ruskog mirovnog kontingenta, dan nakon što je Azerbejdžan pokrenuo vojnu operaciju u tom regionu i otvorio jaku artiljerijsku vatru na tamošnje jermenske položaje.

Lokalni zvaničnici su rekli da su u tim napadima ubijene i povrijeđene na desetine ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana