Ambasada Srbije: Nema srpskih državljana ugroženih u požarima

Tanjug
Foto: Tanjug

ATINA - Širom Grčke izbijaju požari usljed visokih temperatura, koje u najvećem dijelu zemlje prelaze 40 stepeni, a prema trenutnim informacijama, nema srpskih držvaljana ugroženih požarom, kažu za Tanjug u Ambasadi Srbije u Atini.

Navode i da su u stalnom kontaktu sa našim građnima koji žive u Grčkoj, sa počasnim konzulima na ostvarima, kao i sa turistima i sa vodicičima i predstavnicima agencija koje dovode srpske turiste u Grčku.

Prema posljednjoj informaciji, trenutno je aktivno 78 požara, čije gašenje otežavaju vjetrovi Maltemi, koji duvaju u ovo doba godine.

Za sada se požari drže pod kontolom, nema ljudskih žrtava, ali je materijalna i ekološka šteta velika, navode u Ambasadi.

Grčka prestonica je prekrivena dimom i pepelom, jer još uvek nije ugašen požar u sjevernom predgrađu Atine, kod mesta Tatou.

Izgorilo je oko 80 kuća, požar je pod kontrolom, ali je za saobraćaj zatvoren dio autoputa kojim se sa sjevera stiže u Atinu.

Stanovnici Grčke čije su kuće oštećene u požaru smješteni su u hotele o trošku države.

U Ambasadi navode i da na Peloponezu još uvijek ima aktivnih požara, ali su pod kontrolom, da je gorilo u okolini Patre, najvećeg grada u ovom delu Grčke, dok je za saobraćaj bio zatvoren i most kod Patre koji spaja Peloponez sa zapadnim delom Grčke.

Dodaju da je požarom bio zahvaćen i dio uz granični prelaz Evzoni, koji je juče u popodnevnim časovima bio zatvoren, ali je situacija normalizovana i prelaz radi u normalnom režimu.

Na grčkim ostrvima su požari, takođe, pod kontrolom, a njima su obuhvaćeni dijelovi u kojima uglavnom nema turista.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana