Zašto je kineska vojska bauk za SAD

Tanjug
Zašto je kineska vojska bauk za SAD

Kina aktivno razvija flotu dalekometnih bombardera i vjerovatno obučava vojne pilote za napade na SAD, navedeno je u izvještaju Pentagona, javljaju CNN i BBC.

“U posljednje tri godine Narodno-oslobodilačka armija Kine brzo je proširila područje operacije bombardera i stekla iskustva u pomorskim regijama i njena vojska vjerovatno izvodi vježbe za napade na SAD i naše saveznike”, objavio je Pentagon u izvještaju.

Pentagon je, takođe, naveo da Kina razvija nuklearne sposobnosti na bombarderima dalekog dometa i da su kineske vazduhoplovne snage “dobile novu nuklearnu misiju”, prenosi CNN.

“Upotreba nuklearno sposobnih bombardera po prvi put bi pružila Kini nuklearnu 'trijadu' sistema na kopnu, moru i u vazduhu”, stoji u godišnjem izvještaju Pentagona.

Kineski predsjednik Si Đinping nije krio svoju želju da modernizuje vojne snage uz borbu protiv korupcije i modernizaciju vojne opreme.

U Pentagonovom izvještaju stoji da “kineska vojska prolazi kroz najveće restrukturiranje u svojoj istoriji da bi postala sposobna da se bori u udruženim operacijama”.

Prema izvještaju objavljenom u četvrtak, Kina radi na “strateškim dalekometnim bombarderima sa nuklearnim sposobnostima, koji bi mogli postati funkcionalni u narednih 10 godina”.

U izvještaju se procenjuje i da Kina “troši” na odbranu oko 190 milijardi dolara, trećinu izdvajanja SAD.

Očekuje se da će kineski budžet za vojsku dostići 240 milijardi u narednih 10 godina.

Kina, kaže se u izvještaju, restruktuira svoje snage da “se bore i pobjede”, prenosi BBC.

U izveštaju se ističe da Kina razvija svemirski program uprkos javnom stavu protiv militarizacije svemira.

Kinesko Ministarstvo odbrane podnijelo je žalbu Sjedinjenim Američkim Državama zbog izvještaja Pentagona u kome se navodi da se kineska vojska obučava za napade protiv SAD i njenih saveznika, navodeći da su “čisto nagađanje”.

Ocjena Pentagona izložena je u godišnjem izveštaju u kome je istaknuto da se Kina trudi da poveća globalni uticaj i da je na odbranu u 2017. godini potrošila, prema procjeni Pentagona, 190 milijardi dolara, prenosi Rojters.

Kinesko Ministarstvo odbrane saopštilo je da izvještaj Pentagona “pogrešno predstavlja strateške namjere Kine i preuveličava tzv. vojnu prijetnju Kine”.

“Kineska vojska se odlučno protivi ovom izvještaju i podnosi najoštriju žalbu američkoj strani”, navodi kinesko Ministarstvo.

Kako se objašnjava u saopštenju, modernizacija vojske je radi zaštite suvereniteta države, bezbjednosti, kao i svjetskog mira, stabilnosti i prosperiteta.

“Zahtijevamo da američka strana napusti stav Hladnog rata i da objektivno i racionalno sagleda konstrukciju kineske odbrane i vojske, prestane sa izdavanjem izvještaja i preduzme korake ka promovisanju i zaštiti stabilnog razvoja vojnih odnosa”, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana