Policajci leđima ka prvom čovjeku Njujorka

Agencije
Policajci leđima ka prvom čovjeku Njujorka

Njujork - Više hiljada policijaca ispred crkve u Njujorku, gde je održana sahrana ubijenog policajca, okrenulo je leđa gradonačelniku Njujorka Bilu de Blaziju.

Reakcija policajaca, koji su iz cijele zemlje došli da odaju počast nastradalom kolegi, uslijedila je poslije riječi zvaničnika policijskog sindikata koji su naveli da je De Blazi doprinio atmosferi nepovjerenje između policije i demonstranata koji su protestovali zbog policijske brutalnosti.

De Blazio je ipak u crkvi, gdje je održana služba policajcu Rafaelu Ramosu, dobio aplauz prije i poslije govora.

Predstavnici policijskog sindikata rekli su da je De Blazio deprinio nepovjerenju u policiju pošto je nije adekvatno podržao tokom brojnih protesta zbog policijske prakse, poslije smrti Majka Brauna u Fergusonu i Erika Garnera u Njujorku ovog ljeta.

Poslije ubistva dva policajca 20. decembra predsjednik policijskog sindikata Patrik Linč i njegovi saradnici su u bolnici okrenuli leđa gradonačelniku kao znak nepoštovanja. Linč je optužio De Blazija za smrt policajaca i poručio mu da su mu ruke krvave.

Na sahrani su u subotu govorili i potredsjednik SAD Džo Bajden i guverner Njujorka Endru Kuomo.

Policajci ispred cerkve su se pridružili onima unutra u aplauzu Bajdenu koji je policijsko odjeljenje Njujorka nazvao najboljim na svijetu.

"Smatram da će ova policija i ovaj nevjerovatno raznovrstan grad pokazati kako prevazići podjele", dodao je Bajden.

Kuomo je rekao da "ništa neće pobjediti ili podjeliti njujoršku porodicu".

De Blazio je odao počast policajcu Rafaelu Ramosu (40) kao "heroju" i "čovjeku mira i ljubavi", i izrazio saučešće "jednoj drugoj porodici - porodici policije Njujorka koja toliko pati".

Napad na dva počija uzdrmao je Njujork, ali i zaustavio velike proteste u kojima je kritikovana policija zbog ubistva nenaoružanih crnaca.

De Blazio je poslije tog napada čvrsto stao uz policiju i tražio da se obustave protesti protiv policije dok ne budu sahranjeni nastradali policajci. To ipak nije bilo dovoljno pošto je juče mali avion nadleteo rijeku Hadson u Njujorku s transparentom: "De Blazio, okrenućemo ti leđa".

Ramos i njegov kolega Liu Venđijanom (32) ubijeni su 20. decembra, dok su bili u patrolnom automobilu parkiranom u Bruklinu. Dvojica policajaca nisu ni imala vremena da vide napadača, 28-godišnjeg crnca Ismaila Brinslija koji je potom izvršio samoubistvo.

Sahrana drugog ubijenog policajca, na koju dolazi rodbina iz Kine, još nije zakazana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana