Njemačka preko Fejsbuka plaši Balkance

Tanjug
Njemačka preko Fejsbuka plaši Balkance

Njemačka Služba za izbjeglice želi i preko Fejsbuka da odvrati ljude sa zapadnog Balkana od toga da krenu put Njemačke i traže azil, ističu njemački mediji.

Ta služba će nedjelju dana za korisnike Fejsbuka iz tog regiona objavljivati tematizovano o minimalnim šansama za dobijanje statusa azilanta u Njemačkoj, što bi trebalo da, kako se navodi, utiče na smanjenje broja zahtjeva za azil.

"Zahtjevi za azil iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Albanije, Makedonije i Crne Gore skoro da nemaju nikakvog izgleda da budu odobreni u Njemačkoj. Mi odbijamo 99,8 odsto zahtijeva za azil iz tih zemalja", rekao je šef Savezne službe za migracije i izbjeglice Manfred Šmit.

U borbi protiv lavine izbjeglica, njemačka država koristi i druga tehnička dostignuća, pa je tako Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo video-zapis od nekoliko munuta u kome se azilantima iz balkanskih zemalja savjetuje da ne dolaze u Njemačku.

U debati o tome kako da se Njemačka zaštiti od najezde azilanata, naročito onih sa Balkana čiji se zahtjevi u skoro 100 odsto slučajeva odbijaju, Savezna služba za migracije i azilante najavila je da će 94.000 ljudi biti vraćeno na Balkan i da će im zatim biti zabranjen ulazak u Njemačku.

Njemačka, osim video-zapisom Ministarstva unutrašnjih poslova, pokušava i oglasima u šest najčitanijih listova Albanije da zaustavi najezdu azilanata iz te balkanske zemlje i da ih upozori da u Njemačkoj ne mogu dobiti žprivredni azilž, prenose Njemački mediji.

"Samo onaj ko može dokazati da je u svojoj zemlji progonjen ima pravo na zaštitu i boravak u Njemačkoj", kaže se u jednom tekstu, upućenom Albancima koji traže azil u Njemačkoj i ističe da nema "privrednog azila".

Upozorava se da odbijeni azilanti moraju da se vrate u svoju zemlju i da oni koji se dobrovoljno ne vrate već deportuju, po pravilu, dobijaju višegodišnju zabranu ulaska u Njemačku i druge zemlje Šengenskog sporazuma.

Njemački političari traže i ponovno uvođenje viznog režima za balkanske zemlje, kao i privremenu suspenziju Šengenskog sporazuma, odnosno, ponovne granične kontrole, kako bi se najezda izbjeglica, prije svega sa zapadnog Balkana, mogla smanjiti ili zaustaviti.

Njemačka će protjerati 94.000 tražilaca azila s Balkana i zabraniti im ponovni ulazak u Njemačku, izjavio je Manfred Šmit u intervjuu za "Velt".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana