Nevidljivi avioni poslastica za “prometej”

Agencije
Nevidljivi avioni poslastica za “prometej”

Vašington - Ruski protivraketni sistem “S-500 prometej” rušiće sve na maksimalnoj udaljenosti i visini, pa od njega neće moći da se sačuvaju ni balističke rakete, ni sateliti, kao ni borbeni avioni pete generacije, tvrdi američki časopis “Nacionalni interes”.

U tekstu se procjenjuje da će, prema svim tehničko-taktičkim karakteristikama, ovaj sistem biti superiorniji od ostalih koje posjeduje protivvazdušna odbrana (PVO) u svijetu, posebno kada je riječ o horizontalnim i vertikalnim parametrima zone njegove efikasnosti.

“S-500 prometej” neće isključivo biti specijalizovan za presretanje balističkih ciljeva i satelita čije su putanje na velikoj visini.

On će imati i sposobnost da vodi borbu i protiv aviona i helikoptera, a posebna “poslastica” biće takozvani nevidljivi avioni.

Riječ je o univerzalnom sistemu sa sposobnošću da djeluje protiv cijelog spektra vazdušnih ciljeva, bez obzira na brzinske karakteristike i putanju leta.

Iako za sada nema jasnih potvrda o mogućnostima ovog perspektivnog ruskog sistema, zapadni stručnjaci ocjenjuju da je Rusija na pragu razvijanja raketnog sistema koji će moći da obara ciljeve na izuzetno velikim visinama.

Prije izvjesnog vremena američki televizijski kanal Si-En-Bi-Si uspio je da dođe u posjed povjerljive informacije koja se odnosi na ispitivanja ovog sistema kada je riječ o udaljenosti presretanja cilja.

Prilikom tog ispitivanja, raketa lansirana iz ruskog sistema S-500 uspjela je da presretne vazdušni cilj na udaljenosti od impresivnog 481 kilometra, što je za čak 80 kilometara više u odnosu na prethodni test.

Budući da je riječ o univerzalnom sistemu koji će moći da se suprotstavi svim poznatim vazdušnim ciljevima, on će biti naoružan sa nekoliko vrsta raketa.

Tu će se naći i raketa 48N6, čija masa dostiže 2.000 kilograma. Ova raketa biće korišćena protiv ciljeva u prečniku do 240 kilometara od pozicije sistema.

Druga raketa će nositi oznaku 40N6. Riječ je o dvostepenoj raketi za gađanje ciljeva na udaljenosti do 400 kilometara.

Kao treća raketa pominje se model 9M100, koji je razvio koncern “Almaz-Antej”. Ova raketa će u odnosu na prethodno navedene imati minijaturne dimenzije i biće upotrebljivana u borbi protiv supermanevrišućih ciljeva u zoni kratkog dometa.

Vrh raketne tehnologije

Zapadnim vojnim analitičarima posebno su zanimljive rakete 77N6-N i 77N6-N1, koje predstavljaju vrh ruske raketne tehnologije. Procjene su da će ove rakete moći da pogode cilj na udaljenosti i do 600 kilometara.

Aerodinamičan oblik i ogroman pritisak raketnih motora obezbijediće ovom projektilu visoke hiperzvučne parametre brzine na cijeloj putanji leta.

- Stručnjaci vjeruju da će ove rakete moći da presretnu ciljeve koji lete brzinom čak 20 puta većom od one koju ima zvuk - prenosi “Ruska riječ”.

 “Čudovište” od radara

Za razliku od standardnih PVO sistema, koji su u svom sastavu imali jedan univerzalni radar koji je obavljao funkciju otkrivanja, zahvata i praćenja različitih vazdušnih objekata, sistem S-500 je pravo “čudovište” jer za svaki tip cilja ima po jedan specijalizovani radar.

Tako je jedan zadužen isključivo za standardne ciljeve, poput aviona i helikoptera, drugi radar za krstareće ili standardne rakete vazduh-zemlja velikog dometa, treći za borbu protiv balističkih raketa, a četvrti radar za borbu protiv satelita. Od informacija sa radara biće izabrano oruđe jer “prometej” posjeduje arsenal različitih raketa za pobrojane ciljeve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana