Napadi u Šri Lanki osveta za pokolj na Novom Zelandu

Agencije
Napadi u Šri Lanki osveta za pokolj na Novom Zelandu

Kolombo - Preliminarni rezultati istrage pokazuju da su samoubilački napadi na crkve i hotele za Uskrs u Šri Lanki izvedeni kao odmazda za napad na džamije na Novom Zelandu, rekao je ministar odbrane ove zemlje.

On je rekao da su za napad odgovorne dvije lokalne islamističke organizacije, uključujući Nešnal Tautit Džamat (NTJ).

Podsjetimo, 28-godišnji terorista Brenton Tarant počinio je pokolj u Krajstčerču na Novom Zelandu 15. marta. On je, naoružan automatskim oružjem, ušao u dvije džamije za vrijeme molitve i ubio 50 ljudi. Ušao je u džamiju Al Nor oko 13.30 prema lokalnom vremenu, kada se odvijaju popodnevne molitve muslimana te otvorio paljbu. Ispalio je više od 100 hitaca samo unutar džamije. Sa sobom je imao najmanje šest pušaka. Napadač je potom sedam minuta vozio do sljedeće džamije u predgrađu Linvuda, gdje je nastavio svoj masakr.

Tarant je 36 minuta nakon prve dojave o napadu uhapšen u vozilu u kojem je, prema policiji, bilo improvizovanih eksplozivnih naprava. Imao je i kameru kojom je snimao napad, koji je u isto vrijeme emitovan uživo na nekoliko društvenih mreža. Tarant je uhapšen i optužen po 50 tačaka optužnice za ubistvo i 39 pokušaja ubistva.

Na Uskrs je u koordinisanim bombaškim napadima u Šri Lanki ubijeno 310 osoba. Njih 500 je u bolnicama, pa bi taj broj mogao rasti.

Ujutro po lokalnom vremenu šest snažnih eksplozija zatreslo je glavni grad Kolombo i njegovu bližu okolinu. Eksplozije su se dogodile za vrijeme uskršnjih misa u hrišćanskim crkvama u Negombu, Batikaloi i Kolombu te u luksuznim hotelima glavnog grada Šri Lanke.

Šest eksplozija dogodilo se u približno isto vrijeme, što sugeriše na to da je napad bio pažljivo pripremljen.

Policija je uhapsila 40 osumnjičenih, uključujući i vozača kombija koji su navodno koristili bombaše samoubice i vlasnika kuće gdje su neki od njih živjeli.

Potresna priča

Svjetski mediji objavljuju potresne priče žrtava krvoprolića. Među njima je i tragedija koju je doživio Ben Nikolson, advokat iz Velike Britanije. On je poslije napada viđen kako u krvavoj odjeći hoda ulicama tražeći članove svoje porodice. Nažalost, njegova supruga i dvoje djece su pronađeni mrtvi. Ubijeni su za vrijeme doručka u hotelu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana