Klaus: Zapad kriv za krizu u Ukrajini

Agencije
Klaus: Zapad kriv za krizu u Ukrajini

London/Prag -- Bivši češki predsjednik Vaclav Klaus optužio je u Londonu za krizu u Ukrajini Zapad koji je iskoristio Kijev da promjeni geopolitičke odnose.

Sa druge strane šef češke diplomatije Lubomir Zaoralek je u Pragu odbacio te teze i upozorio da se u istočnoj Ukrajini trenutno bori 10.500 Rusa.

Klaus je u Domu lordova britanskog parlamenta izjavio da je Ukrajina zloupotrebljena, a da ljudi na Zapadu ne shvataju koliko je to komplikovana zemlja, puna unutrašnjih podjela, koja nije uspjela da sprovede postkomunističku tranziciju u normalnu demokratsku državu.

"Upravo zato je logično što je ponuda potpisivanja sporazuma o pridruživanju Evropskoj uniji - dakle pokušaj da se nasilno i vještački izmeni geopolitička orijentacija Ukrajine, završio tragično. Preranom ponudom priduruživanja, Ukrajina je zloupotrebljena", istakao je Klaus.

Bivši češki predsjednik koga su britanski poslanici pozvali da iznese viđenje ukrajinske krize u pododboru za EU, ocjenio je da Rusiji nije stalo do rata, i da je u krizu bila silom uvučena. Upozorio je da mu se ne sviđa manipulativna propaganda u vezi sa krizom u Ukrajini.

Slične teze koje okrivljuju prije svega Zapad za sukob u Ukrajini, šef češke diplomatija Lubomir Zaoralek kategorično je danas odbacio u Pragu, u javnoj debati u Senatu češkog parlamenta.

"Uvjeravam vas da prema tačnim informacijama koje imam tamo (u Ukrajini) je 10.500 ruskih mužika. Kada na vašu teritoriju dođe 10.500 mužika i svake nedjelje ili skoro svaki dan vam tamo neko šalje vojni materijal, ko je onda odgovoran za te mrtve", kazao je Zaoralek.

Šef češke diplomatije rekao je da se pred ankesiju Krima sreo sa liderom krimskih Tatara, Mustafom Džamilevom koji ga je molio da ih Evropa ne ostavlja same.

"Mustafa Džamilev je čovjek koji je 1968. godine protestovao protiv okupacije Čehoslovačke ruskim tenkovima i nakon toga je protjeran tri godine u Sibir. Ja sam tada imao 12 godina i do danas me fascinira da je u Sovjetskom Savezu neko uspio da se (okupaciji ČSSR) postavi", rekao je češki ministar.

Po riječima Zaoraleka, kada Češka ne bi podržala sankcije protiv Rusije "pljunula bi" na sve što je sama proživjela 1968. godine, pri sovjetskoj okupaciji Čehoslovačke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana