Izvinjenje zbog emitovanja Vagnera na izraelskom državnom radiju

Srna
Izvinjenje zbog emitovanja Vagnera na izraelskom državnom radiju

Tel Aviv - Izraelski državni radio izvinio se slušaocima nakon što je "greškom emitovao" djelo njemačkog kompozitora Riharda Vagnera, kojeg u Izraelu bojkotuju radi njegovih antisemitskih izjava.

Portpatrol radija objasnio je da je dio Vagnerove opere "Sumrak bogova" emitovan greškom.


Vagner je bio antisemita i omiljeni kompozitor Adolfa Hitlera, a njegova djela prisvajao je Treći Rajh.

U Izraelu ne postoji zakon koji zabranjuje izvođenje Vagnerove muzike, mada se to izbjegava.

Vagner je umro šest godina prije Hitlerovog rođenja, ali je u Izraelu obilježen zbog svojih stavova o Jevrejima.

Agencije su nedavno objavile da je jedan švajcarski kolekcionar za 34.000 dolara kupio pismo koje je Vagner poslao francuskom filozofu Eduardu Šoreu.

U tom pismu Vagner detaljno obrazlaže svoj antisemitski esej "Jevrejstvo u muzici" i ocjenjuje da Francuzi nisu bili sposobni da razotkriju "destruktivni uticaj jevrejskog duha na modernu kulturu".

Vagnerova djela su i dalje tabu u Izraelu, iako se u julu 2017. godine argentinsko-izraelski dirigent Danijel Barenbojm usudio da u Jerusalimu, sa Berlinskom filharmonijom, izvede dio iz opere "Tristan i Izolda".

"Vol strit žurnal" objavio je svojevremeno tekst u kojem piše da je Vagner sebe smatrao genijalnim kompozitorom /što je bio/ i genijalnim političkim filozofom /što nije bio/.

Vagneru nije bio problem da blisko sarađuje sa nekolicinom jevrejskih muzičara, ali, kada je riječ o Jevrejima uopšte, on je uvredljivo tvrdio da je riječ o "koloniji crva na mrtvom tijelu umjetnosti".

Ipak, podsjećaju svjetski mediji, Vagnerove opere redovno se postavljaju u najvećim svjetskim operskim kućama, pa čak i u sredinama naročito osjetljivim na bilo kakve primjese antisemitizma, poput Njujorka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana