Islamska država odgovorna za masovne ratne zločine

Agencije
Islamska država odgovorna za masovne ratne zločine

Ženeva - Komandanti ekstremne džihadističke organizacije Islamska država odgovorni su za ratne zločine masovnih razmjera u sjeveroistočnoj Siriji gdje šire teror odrubljivanjem glava, kamenovanjem i strijeljanjem civila i zarobljenih vojnika, saopštili su danas istražitelji UN.

Najnoviji izvještaj istražitelja UN zasnovan je na razgovorima sa više od 300 muškaraca, žena i djece koji su pobjegli ili još žive u uporištu Islamske države u sjeveroistočnoj Siriji, uključujući grad Alep.

Islamska država nameće svoje edikte, zasnovane na radikalnom tumačenju islamskog zakona, a sprovodi ih "policija za moral" koja naređuje bičevanje i amputacije "za krivična djela poput pušenja ili krađe", navodi se u izvještaju UN.

Na djecu se vrši pritisak da odaju svoje roditelje, žene se ubijaju zbog neodobrenog kontakta sa muškarcima, a hrišćani i druge manjine su primorani da plaćaju poreze ili da promjene vjeru, tvrde istražitelji UN.

"Islamska država odrubljuje glave, puca i kamenuje muškarce, žene i djecu na javnim mjestima u gradovima i selima širom sjeveroistočne Sirije", stoji u izvještaju koji prenose agencije.

"Osakaćena tijela muškaraca često se izlažu da ih svi vide kao upozorenje lokalnom stanovništvu kakve ih posljedice čekaju ako se ne potčine Islamskoj državi", dodaju istražitelji.

Egzekucije su zabilježene u provincijama Alep, Raka, Idlib, Al-Hasakeh i Deir Al-Zor, zaključuje se u izvještaju.

"Očevici svjedoče o tijelima iz kojih još curi krv na krstovima i glavama nabijenim na šiljke od ograda u parkovima", navodi se, takođe, u izvještaju.

Islamska država uskraćuje hranu i ljekove hiljadama ljudi, a svoje pripadnike krije među civilma od kada je koalicija, predvođena SAD, počela da bombarduje njene položaje u Iraku i Siriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana