“Fejsbuk” i “Tviter” suspendovali sporne naloge

Srna
“Fejsbuk” i “Tviter” suspendovali sporne naloge
“Fejsbuk” i “Tviter” suspendovali sporne naloge

Vašington - “Fejsbuk” i “Tviter” saopštili su da su suspendovali ili uklonili naloge povezane sa Iranom i Rusijom zbog “neautentičnog” ili “manipulativnog” ponašanja.

Za više od 650 stranica i grupa na “Fejsbuku” rečeno je da su “obmanjujuće”, saopštio je osnivač ove društvene mreže Mark Zakerberg.


“Tviter” je suspendovao 284 naloga koji su bili povezani sa Iranom, prenio je Bi-Bi-Si.

Akcija je uslijedila dan nakon što je “Majkrosoft” objavio da je spriječio ruske sajber-napade na američke konzervativne grupe.

“Fejsbuk” je objavio da je istraga trajala mjesecima i da su otkriveni višestruki nalozi sa “neautentičnim ponašanjem” povezanim sa kampanjama porijeklom iz Irana i Rusije.

“Zabranjujemo ovakvo ponašanje zato što želimo da ljudi budu u mogućnosti da vjeruju vezama koje prave”, saopštila je kompanija.

Društvena mreža je dodala da istraga još traje i da su meta kampanje bili korisnici različitih servisa na Bliskom istoku, u Latinskoj Americi, Britaniji i SAD.

Društvene mreže stupile su u akciju na osnovu dojave od bezbjednosne kompanije “Fajeraj”, koja je otkrila brojne naloge koji promovišu iransku propagandu.

“Fejsbuk” je potom, kako se navodi, utvrdio vezu tih naloga, uključujući 76 stranica na “Instagramu”, sa iranskim državnim medijima.

Neke od tih kampanja datiraju iz 2011. godine i odnose se na politiku na Bliskom istoku, sa sadržajima na arapskom i farsi jeziku. Ti nalozi dijelili su i sadržaje o politici u Britaniji i SAD na engleskom, saopštio je “Fejsbuk”.

Ostali nalozi, koje su vlasti SAD ranije dovele u vezu sa ruskim vojnim obavještajnim službama, takođe su uklonjeni.

“Fejsbuk” je saopštio da je podijelio svoja saznanja sa vlastima SAD i Britanije.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana