Vučić:Nema besplatnog sira, osim u mišolovci

Tanjug
Vučić:Nema besplatnog sira, osim u mišolovci

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da je odavno jasno da Srbija želi da bude dio EU, a da je njihov zahtjev bio i prij davanja statusa kandidata, postizanje sporazuma o normalizaciji odnosa sa Prištinom.

Vučić je, na pitanje da li će ubrzanje evrointegracija imati posebnu cijenu za Srbiju, rekao: „ako mislite da sir dobijate za džabe, nećete, jer besplatan stoji samo u mišolovci“.

-Ali to nisu stvari koje ne znamo. Niko ne treba da se pravi lud da to nije znao, jer je o tome obaveštavano milion puta. Šta mislimo i kako da čuvamo svoju zemlju to je druga stvar. Potrebno je da razgovaramo češće i više, da ne postoji od strane EU samo poruka da su nešto odlučili i da kažu da to mora, a sa naše strane da nećemo samo pare, već da imamo i obaveze - poručio je on.

Aleksandar Vučić istakao je  da je Srbija u potpunosti opredjeljena da bude na evropskom putu i da je cilj punopravno članstvo u EU, te naveo da je Unija daleko najveći investitor i trgovinski partner Srbije.

Vučić je, nakon razgovora sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom rekao da građani Srbije treba da znaju da to nije samo emocionalno pitanje, već pitanje razuma i vrijednosti.

Podsjetio je da je robna razmjena u prošloj godini sa EU iznosila 31 milijardu evra, a usluga 37 milijardi evra.
EU, prema njegovim riječima, učestvuje u ukupnoj trgovini sa više od 60 odsto.

Vučić je preneo da je u prva četiri mjeseca ove godine povećana trgovinska razmjena za 33 odsto i da je dostigla 9,1 milijardi evra, te je procjena da će u naredne tri godine biti iznad 50 milijardi evra.

.To govori o značaju EU, državama članicama, fabrikama koje grade u našoj zemlji, izvozu koji ostvarujemo, uvozu robe. Najveći izvoz i uvoz imamo sa u EU. EU je ubedljivo najveći investitor u našoj zemlji sa 67 odsto udela - rekao je on.

Naglasio je da to građani treba da znaju, i da „mora da bude fer i pokaže poštovanje prema novcu i prema svemu što je EU ovde učinila“.

- Hvala na strukturnim i suštinskim promenama u zemlji – istakao je Vučić.

Vučić je posebno poželio dobrodošlicu Mišelu u Srbiju i naglasio da to ne govori iz kurtuaznih razloga, već što iskreno misli i osjeća da je njegova poseta u ovom trenutku veoma značajna za budućnost zemlje.

-.Posebno sam zahvalan Mišelu što je uvek bio spreman da čuje argumente srpske strane makar se s njima ne slagao, što je uvek imao ne samo dovoljno vremena i što je pokazivao dovoljno pažnje i želju da idemo brže u EU, što je sve činio ličnom snagom i ugledom da mi provodimo reforme brže, ali i da neke zemlje razumeju zašto je važno da

Zapadni Balkan bude deo evropskog kontinenta, ne samo u geografskom, već u svakom smislu – naglasio je Vučić.
Vučić je ukazao da su danas zajedno posjetili Naučno tehnološki park koji, kaže, ne bi postojao da nije bi bilo zančajne pomoći EU.

-Napravićemo zajednički park u Sarajevu, i verujem da ćemo za to dobiti dodatnu podršku EU . dodao je on.

Vučić je rekao da njemački kancelar Olaf Šolc u Srbiju dolazi sredinom idućeg meseca, i da će to biti veoma važna posjeta za Srbiju.

Izrazio je uvjerenje da su Šolc i predsjednik Francuske Emanuel Makron o inicijativi ubrzanja evropskih integracija razgovarali nedavno u Berlinu, te da će, kakav god da bude prijedlog EU, to biti usaglašeno između dve najveće zemlje i dvojice ključnih lidera.

Osvrnuo se na riječi Mišela da prijeti kriza namirnica, konstatacijom da su neki, kada je govorio da će biti gladi u svijetu, rekli da će to biti slučaj i u Srbiji, iako to on nije rekao.

-Ovo što je rekao Mišel biće gladi u svetu, mnogo problema i kod nas u Evropi, a mnogo veći problem za nas je koliko je rešivo pitanje ko energenata od nafte, preko gasa do električne energije. Ljudi su naučili da imamo sve i da je obaveza države da mora da se dogodi nebitno šta se zbiva oko nas. A zbivaju se tektonske promene - dodao je on.

Vučić je kazao da „nas očekuje najteža zima“ i da je „zato važna tesna veza sa EU, da možemo da dobijemo pristup energentima“.

Istakao da je važan gasni interkonektor sa Bugarskom, a da će Srbija nastojati da svoj dio uradi do kraja godine i da se nada da će Bugari zavšiti svoj dio do aprila ili maja.

-Nakon toga ćemo imati još jedan kanal za dobjanje gasa. Moramo da razmišljamo kako ćemo naftu da dobijamo, jer vlasnik naše naftne kompanije su ruske firme, a ne znamo kakav će biti novi paket sankcija EU. Izuzetno je važno da budemo naslonjeni na EU - podvukao je on.

Večera

Aleksandar Vučić je najavio da će večeras, pošto nije bilo posebnih zahtjeva od delegacije Mišela prirediti posebnu večeru tokom koje će predjelo, glavno jelo i dezert biti samo meso.
-Uz dobro srpsko meso da prodiskutujemo o svemu - zaključio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana