Vučić: Udar na identitet i imovinu Republike Srpske

Tanjug
Vučić: Udar na identitet i imovinu Republike Srpske

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je zabrinut zbog situacije u Republici Srpskoj i BiH, nakon posljednje odluke Ustavnog suda BiH, naglasivši da nema sumnje da je nepravedno sve to što se čini srpskom narodu.

 


On je naglasio da razumije bojazan i probleme sa kojima se suočava Republika Srpska, kao i postojanje udara na identitet i imovinu Srpske.

Vučić je rekao da ga je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik obavijestio da se iza svega krije ideja da se Republici Srpskoj uzmu i šume i vode, pa i vrtići i škole.

- Ali, ja sam ga zamolio da sve što rade, rade pravno, demokratski, kroz institucije, bez bilo kakve šire destablizacije celog regiona - rekao je Vučić.

Predsjednik Aleksandar Vučić je poslije razgovora sa političkim predstavnicima Srba iz regiona naglasio da će Srbija biti uvijek uz svoj narod, i da se to ne dovodi u pitanje.

- Za razliku od drugih predsednika, mojih prethodnika, niti pretim, niti igram igre, niti bilo šta tražim. Moja molba, posebno u BiH, predsedniku Miloradu Dodiku i Željki Cvijanovcih, jeste da moraju da se vode interesima celokuponog našeg naroda i zemlje. Razumem bojazan i sve probleme sa kojima se suočavaju, udar na identitet i imovinu - kazao je on.

- Srbija se nalazi pred velikim političkim iskušenjima u trenutku kada je ekonomija najsnažnija - rekao je Vučić na pres konferenciji posle razgovora i dodao da samo mađarska ekonomija može da se meri sa srpskom po rastu.

- Pokazao sam da je potrebno vreme da osnažimo Srbiju, da imamo više dece. Moramo strateški da vodimo računa o tome - upozorava Vučić.

- Nisam ni kukavica ni plašljivac moja molba je da pre svega vodimo račina da je najveći uspeh Srbije koliko dugo može da se čuva mir - kaže Vučić.

- Bićemo uz svoj narod i to se ne dovodi u pitanje - istakao je Vučić.

Nakon sastanka kod predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima Srba iz regiona, Dodik je pozdravio organizovanje ovakvog sastanka i zahvalio Vučiću na tome.

- Drago mi je što smo imali priliku mi iz Republike Srpske da Vučića upoznamo sa novonastalom situacijom u BiH, odnosno Republici Srpskoj - rekao je Dodik.

Patrijarh SPC Irinej poručio je danas, poslije sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa Srbima iz regiona, da samo jedinstveni kao narod možemo da izađemo iz velikih kriza.

Patrijarh je čestitao praznik Sretenje i istakao da je ovo veliki dan i zbog susreta s braćom Srbima koji žive izvan Srbije.

- Ali, nadamo se da živimo istim duhom, mislima i željama za dobro i prosperitet našeg naroda - rekao je patrijarh.

Kaže da su mogli na sastanku da čuju izvještaje pojedinih predstavnka našeg naroda uglavnvom iz Crne Gore i BiH, kao i iz Hrvatske.

- Konstatovali smo da se Srbija nalazi u prlično velikom iskušenju,što nije ništa novo za nas.Odavno smo u problemima i velikim iskušenjiuma, ali uz pomoć Božiju i uz našu pamet rešavamo probleme i tražimo puteve i načine da kazemo ko smo mi i čiji smo naslednici i da smo verni naslednici naših predaka.

Irinej ističe, takođe, da je na sastanku kostatovano nam je danas potrebno da budemo jedinstveni u najpunijem smislu te riječi.
 

Dodaje da nismo veliki narod, ali da možemo da opstanemo u ovim prilikama u regionu i svijetu samo ako budemo jedistvenni i to u dobrom, a ne u lošem.

- To nas je spasavalo i omogućavalo da izađemo iz velikih kriza i to će nam pomoći i danas nažalost kada mnoge naše komšije i moćnici svijeta na nas gledaju nekim posebnim pogledom i pretpostavkom o nama - poručio je Irinej.

Samo ako budemo jedinstveni možemo da se odupremo iskušenjima ovog vremena i sačuvamo naš narod, dodao je on i pozvao mlade da ostanu u zemlji jer "Sunce tuđeg neba ne greje bolje nego Sunce kod nas".

To je poruka našem narodu koji misli da je negdje van Srbije bolje, dodao je patrijarh.

- Mislimo da ćemo svojom pameću jedino i slogom izaći na dobar put i da tim putem nastavimo i budemo dostojni naslednici naše kulture - zaključio je patrijarh. 

 

Jedan od lidera opozicionog Demokratskog fronta u Crnoj Gori, Andrija Mandić, izjavio je danas da je zahvalan svim ljudima koji su, kako je rekao, u ovim teškim vremena podržali i stali rame uz rame sa srpskim narodom u Crnoj Gori i eparhijama, koje su dio Srpske pravoslavne crkve u toj državi.

Mandić je na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon razgovora predsjednka Srbije, Aleksandra Vučića, sa Srbima iz regiona, izrazio zahvalnost i zadovoljstvo odnosom srpskog predsjednika i solidarnošću prema problemu koji imaju Srbi u Crnoj Gori.

Današnjem sastanku u Beogradu, kazao je Mandić, prisustvovao je, jer je pozvan kao dio srpskog naroda u Crnoj Gori, koji je pozvao na uzbunu zbog donošenja Zakona o slobodi veroispovijesti.

- Mi i naša Crkva pozvali smo na uzbunu i naš narod se odazvao. Zahvalan sam svima koji su u ovim teškim vremenima za deo srpskog naroda i eparhija, koje su dio SPC, stali sa nama zajedno rame uz rame - rekao je Mandić I poručio da Srbi u Crnoj Gori nemaju dileme i da će svoju borbu nastaviti do kraja.

Uzdaju se, kazao je, u Njegoševe riječi da “svoje svojega nikada izdat neće”.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana