Vučić: Situacija sve komplikovanija, borimo se za rješenja

Tanjug
Foto: Tanjug

BEOGRAD- Kako odmiče rat u Ukrajini, ekonomska i politička situacija u Evropi i svijetu sve je komplikovanija, ukazao je danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i naveo da se Srbija trudi, da na dnevnom nivou, kroz razgovore sa partnerima iz regiona i Evrope, nađe sva moguća rješenja za predstojeću kritičnu jesen i zimu.

“Kako rat u Ukrajini dobija na zamahu, tako je situacija, i politička i ekonomska, u svetu sve komplikovanija, posebno imajći u vidu da su ruske snage u naletu i da je zamah njihove ofanzive sve snažniji. Pokazuje se da nisu bili u pravu svi koji su govori da će biti drugačiji rezultat ratnih zbivanja”, ukazao je Vučić u obraćaju javnosti.

To, upozorio je, donosi i drugačije okolnosti u vezi sa ekonomskom situacijom u Evropi i Srbiji, navodeći da je situacija neuporedivo ozbiljnija od one koju vidimo i možemo da sagledamo.

“Trudimo se da na dnevnom nivou, u razgovorima sa svima u okruženju, sa predstavnicima Evrope, nađemo što je moguće više rešenja za jesen i zimu, jer će nama biti kritični i treći i četvrti kvartal”, rekao je Vučić.

Toliko je, kaže, kriza sa energentima, hranom i cenama, velika na evropskom i svetskom nivou, da nije jednostavno iz toga izaći.

Povećanje plata i penzija

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas povećanje penzija u Srbiji za 19,1 odsto, minimalca, kao i plata u dvocifrenom procentu, te vaučere za odmor u iznosu od 15.000 dinara /oko 130 evra/.

Vučić je rekao da se moraju brzo završiti razgovori sa sindikatima o novim cijenama minimalne zarade, gdje očekuje značajna povećanja.

"Spremni smo da pomognemo poslodavcima i smanjenjem doprinosa na zarade i povećanjem neoporezivog dela dohotka, da država preuzme najveći deo troškova povećanja zarade", kaže Vučić.

On navodi da su devizne rezerve 14,6 milijardi evra, što pokazuje da Srbija veoma čvrsto stoji, a da je 1,41 milijardi evra stranih investicija za šest mjeseci.

Vučić je rekao da država kao novu mjeru nudi građanima vaučere za odmor u Srbiji, dodajući da na to ima pravo 200.000 lica.

Što se tiče pregovora sa radnicima kragujevačkog "Fijata", koji je dio "Stelantisa", Vučić je rekao da su blizu dogovora.

"Nastavićemo da radimo sa `Stelantisom` da bi dobar deo obaveza prema radnicima mogli da ispunimo narednih dana. Potreban je kopromis, zahvalan sam radnicima na razumevanju. Napravljen je veliki pomak i izašlo se u susret velikom delu radničkih zahteva i očekujem da se razgovori privedu kraju sa uspehom", dodao je Vučić.

Predstavnici radnika i sindikata kompanije "Stelantis", u čijem sastavu posluje kragujevačka fabrika "Fijat", razgovarali su sa Vučićem o njihovoj sudbini u tranzicionom periodu do početka proizvodnje novog električnog automobila tokom 2024. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana