Vučić: Situacija na Kosmetu veoma ozbiljna i teška

Tanjug
Foto: Tanjug

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, povodom odluke o tablicama i raspoređivanja jedinica ROSU na sjeveru KiM, izjavio je da je danas jedan od najtežih dana za srpski narod na Kosovu i Metohiji ukazujući da je situacija veoma ozbiljna i teška.

- Kada imate posla sa ljudima koji nisu odgovorni, a kojima je jedini cilj kako da prošire moć, vlast, a ne da učine nešto dobro za građane, dođete teško do racionalnih rješenja - kazao je Vučić u obraćanju javnosti.

Kako je naveo, Beograd je još sinoć znao da Priština planira pokrete svojih specijalnih snaga na sjever Kosmeta.

Kako je rekao, jutros nešto poslije šest časova te snage su prešle na sjever KiM i to je po šesti put kako se to desilo.

- To je najbrutalniji upad sa oko 350 lica, mnogo dugih cijevi, više od 20 oklopnih vozila, snajperista postavljenih na mnogo mjesta koji su valjda trebalo da, za to imamo dokaze, pokrivaju kuće mladih Srba koji bi se suprotstavili teroru prištinske vlasti i onda su sprovodili akciju za koju su išli toliko daleko da kažu unilateralno, bez ikakvog dogovora sa bilo kim, možda sa svojim mentorima - naveo je on.

Vučić je istakao da se sa Beogradom niko nije dogovarao i navodi da je Beograd jedino upozoravao da to ne čine

Podsjetio je na sporazume iz 2011. i 2016. godine koji su se ticali istog pitanja, to su četiri sporazuma o slobodi kretanja.

Kako je objasnio, radi se o KS tablicama kojima je produžavana pravna snaga od 2011. do 2016, pa do 2021. godine.

Ukazao je na to da je sve to vrijeme osnovna obaveza Prištine bila formiranje ZSO.

- Onda su oni na jedan volšeban i čudesan način protumačili nešto što apsolutno nigdje ne piše, osim što je u glavi Aljbina Kurtija, pa je zamislio novo pravilo - kazao je Vučić.

Pojašnjava da više nije problem samo u KS ili PR tablicama, već u tablicama iz centralne Srbije.

- Problem je da naiđe automobil vranjskih tablica, ambulanta kola koja su vozila bolesnike, zaustavili su vozilo i zatim skinuli tablice jedne međunarodno priznate države, članice UN, zato što im se ne sviđaju i kažu mi njima stavljamo stikere, oni će nama tablice - naveo je predsjednik.

Ističe da to nigdje ne piše, niti je ikada pisalo i naglašava da to ne piše ni u jednom dokumentu.

- Onda su riješili da sve to sprovedu uz silu i cijeli dan su demonstrirali silu i na Jarinju i na Brnjaku - kazao je Vučić.

U ovom trenutku ne vidim smisao dijaloga

Srbija uvijek mora da bude spremna da razgovara i da ide na dijalog, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ali je naveo i da u ovom trenutku ne vidi smisao dijaloga.

Odgovarajući na pitanje da li bi bio spreman da nastavi razgovore poslije ovakvih poteza Prištine, Vučić kaže da Srbija uvijek mora da bude spremna da razgovara, i da u najtežim uslovima i u najtežim okolnostima mora da bude spremna na razgovore i dijalog. 

- Smisao dijaloga u ovom trenutku ne vidim. Ne vidim zato što neko nije objasnio čovjeku da ono što, kako mi kažemo entitet ili pokrajina, oni kažu zemlja ili država, potpiše da to mora da se poštujete. To ima snagu međunarodno pravnog sporazuma koje je potpisan pod pokroviteljstvom EU - rekao je Vučić i dodao kako prištinska strana, kaže da "to nije bilo legitimno rukovodstvo u Prištini".

- Vi to mrtvi ozbiljni morate da slušate...Neko vam kaže, ono što mi se ne sviđa to neću da sprovedem u djelo, a ono što mi se sviđa to ću da provodim na silu i to pogrešno tumačeći. Ili kako ja hoću. Ako neko može da mi objasni kako je moguće i gdje je tu bilo kakva pravda i logika, volio bih da čujem - rekao je Vučić.

Siguran sam da ni Lajčak ni Borelj nisu uticali na odluku Prištine

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je siguran da ni specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak ni evropski komesar za proširenje Žozep Borelj nisu uticali na odluku Prištine da pošalje specijalne jedinice na sjever, kao i da je siguran da nisu srećni zbog toga, ali da ne znaju šta će javno reći.

- Vjerovatno će reći da nisu srećni zbog ponašana obiju strana - rekao je Vučić odgovarajući na novinarsko pitanje da li ima saznanja ko je Prištini dao instrukcije da krene u akciju.

Vučić je kazao i da bi Priština željela da Beograd krene protiv zapadnog svijeta da bi se predstavili kao njegovi branioci, ali da je Srbija branilac istine i da će ako treba da kaže nešto zapadnom svijetu to i učiniti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana