Vladika Teodosije: Za život na Kosmetu potrebna ljubav prema svetoj srpskoj zemlji

Srna
Vladika Teodosije: Za život na Kosmetu potrebna ljubav prema svetoj srpskoj zemlji

GRAČANICA - NJegovo preosveštenstvo episkop raško-prizrenski Teodosije rekao je da Srbima nije lako da žive na Kosovu i Metohiji, kao što nikada nije ni bilo, te da su za to potrebni veliko strpljenje, vjera i ljubav prema toj srpskoj svetoj zemlji.

Vladika Teodosije, koji je sa direktorom Kancelarije Srbije za Kosovo i Metohiju Petrom Petkovićem poslije posjete ekonomije Manastira Gračanica razgovarao sa juče privedenim Srbinom iz Prizrena Srboljubom Veselinovićem, ocijenio je da slučaj tog čovjeka pokazuje da su Srbi spremni i na trpljenje i na žrtvu.

 “To je i naša cena ako hoćemo da živimo na ovim prostorima i ako hoćemo da volimo naše Kosovo i Metohiju. Nadam se i verujem u Boga da će nagraditi naše strpljenje i svakako će biti pravedni sudija prema onima koji čine nedela”, rekao je vladika Teodosije.

Vladika Teodosije je, komentarišući skrnavljenje Crkve Svetog petra i Pavla u Brodu kod Štrpca, rekao da je to jasna poruka da Srbi nisu poželjni na području Kosova i Metohije.

“Ko to čini - ne mogu da kažem, ali jasno je da počinioci kao i mnogo puta pre neće biti otkriveni i osuđeni”, rekao je vladika i dodao da srpske svetinje dijele sudbinu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

On je istakao da se skrnavljene srpske svetinje ponovo osvještavaju svetim liturgijama i svetom vodicom.

“Najvažnije je da svetinje ne budu kamen i spomenici već živi manastiri i svetinje gde se služi sveta liturgija i gde se narod moli Bogu”, rekao je vladika Teodosije.

Petković je u osvrtu na privođenje Veselinovića rekao da, samo ako je neko Srbin, može biti osuđen, uhapšen i može stradati.

“Uglavnom, sve se to završava tako što se interno raseljeni i raseljeni Srbi drže više meseci u pritvorima i onda puste na slobodu”, rekao je Petković i optužio pravosuđe na Kosovu i Metohiji da zajedno sa ostalim vlastima iz Prištine rade na tome da se Srbi ne vraćaju na Kosovo i Metohiju.

On je upozorio da presije i zloupotreba institucija zarad progona Srba moraju stati i da je to za svaku osudu.

“Upravo zbog toga se plašimo za naš narod na Kosovu i Metohiji i za njihovu bezbednost. Insistiramo na miru jer imamo povećan broj incidenata i iživljavanje nad našim narodom”, zaključio je Petković.

Petković, koji je sa vladikom Teodosijem posjetio ekonomiju Manastira Gračanica koja se podiže u naselju Badovac nadomak Gračanica, najavio je dalju pomoć države Srbije Eparhiji raško-prizrenskoj.

“Jačanjem Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji, jačaju se uslovi opstanka i povratka Srba u južnu pokrajinu”, ocijenio je Petković.

Srboljub Veselinović, koji je juče na administrativnom prelazu Jarinje priveden, rekao je Srni da je razlog njegovog privođenja bila navodna krađa struje.

“Ja ne živim u Prizrenu od 1952. godine, niti sam tu imao kuću, niti stan. Ne znam otkuda su radnici Kosovske energetske korporacije došli do moje lične karte i optužili me da sam priključio kuću na dalekovod da bih krao struju. Samo znam da sam oslobođen i da verujem neću za svog života preskočiti nogom na Kosovo i Metohiju jer je očigledno da Albancima može svašta da padne na um”, rekao je Veselinović.

Veselinović je ispričao da je zadržan sedam časova na Jarinju, odakle je sa lisicama na rukama sproveden u Prizren, gđe je poslije kraćeg davanja izjave u Policijskoj stanici pušten da prenoći u manastiru Sveti arhangeli.

“Jutros sam saslušan pred javnim tužiocem koji je konstatovao da ja nisam osoba koja je počinila krivično delo krađa struje”, zaključio je Veselinović, koji će u pratnji advokata Dejana Vasića u kasnim popodnevnim časovima preko Jarinja preći u centralnu Srbiju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana