Trendafilova: Svi svjedoci bili bezbjedni i sigurni pred Specijalizovanim vijećem Kosova

Tanjug
Trendafilova: Svi svjedoci bili bezbjedni i sigurni pred Specijalizovanim vijećem Kosova

BEOGRAD - Predsjednica Specijalizovanih vijeća Kosova (SVK) u Hagu, Ekaterina Trendafilova, izjavila je da SVK ima posebnu jedinicu posvećenu zaštiti svedoka i da su svi svjedoci koji su se pojavili pred tim sudom to učinili sigurno i bezbjedno.

Trendafilova je u intervjuu za Danas navela da je SVK otvoren i transparentan sud i da istraživanja javnog mnjenja pokazuju da, bez obzira na one na Kosovu koji su se glasno protivili SVK, većina ljudi vjeruje da će taj sud obezbediti poštovanje prava optuženih, da će postupak biti pravičan i da će svjedoci biti zaštićeni.

Ona je na pitanje o zaštiti svjedoka nakon što su procurjela imena svjedoka u dokumentima koje su medijima dostavili Hisni Gucati i Nasim Haradinaj, protiv kojih je vođen postupak pred SVK, rekla da pretresno vijeće nije osudilo Gucatija i Haradinaja za odavanje dokumenata specijalizovanog tužioca.

Podsjetila je da su oni osuđeni za djela koja su uključivala odavanje zaštićenih povjerljivih informacija putem medija i javno nazivanje svjedoka ''izdajnicima'', ''špijunima'' i ''saradnicima'' sa namerom da se svjedoci uplaše i spriječe da daju informacije u istragama u vezi sa bivšim pripadnicima OVK.

''U ovom slučaju Specijalizovan tužilac i Specijalizovana veća pokazali su da veoma ozbiljno shvataju zaštitu svedoka i da će pozvati na odgovornost svakoga za koga se dokaže da je pokušao da zastraši svedoke ili ih spreči da svedoče'', navela je Trendafilova.

Ukazala je da slučaj protiv Gucatija i Haradinaja još nije pravosnažan i da se na njega može uložiti žalba Apelacionom sudu.

Istakla je da Specijalizovana vijeća Kosova imaju posebnu jedinicu posvećenu zaštiti svjedoka i da sudije, takođe, mogu da nalože širok spektar zaštitnih mjera, kao i da su svi svjedoci, koji su se pojavili pred SVK, to učinili sigurno i bezbjedno.

Govoreći o saradnji sa institucijama u Srbiji, Trendafilova je navela da zakon, koji je usvojila kosovska skuština, predviđa da Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo mogu da sklapaju aranžmane sa državama, međunarodnim organizacijama i drugim subjektima u cilju ispunjavanja svog mandata, a posebno u pogledu saradnje i sudske pomoći.

''Saradnja istražitelja Specijalizovanog tužilaštva sa srpskim institucijama je već duže vreme u javnom domenu. Prihvatanje i težina koju treba dati svakom dokazu koju je prikupilo ili primilo Specijalizovano tužilaštvo kroz ovu saradnju procenjuju sudije Specijalizovanih veća'', ukazala je ona.

Navela je da je od septembra 2020. završen slučaj protiv Gucinija i Haradinaja, kao i da je pri kraju suđenje Saljihu Mustafi.

Dodala je da je treći predmet, protiv Pjetera Šalje, predviđen da se nađe pred sudskim vijećem do kraja avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana