Sremski Karlovci: Otkrivena spomen-bista ruskog cara Petra Velikog

Srna
Sremski Karlovci: Otkrivena spomen-bista ruskog cara Petra Velikog

SREMSKI KARLOVCI - U Sremskim Karlovcima danas je otkrivena spomen-bista ruskog cara Petra Velikog.

Predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je na svečanosti otkrivanja spomen-biste da se, zahvaljujući Petru Velikom, Rusija ubrzano modernizovala i jačala i da je kao takva postala zaštitnik slovenskih i srpskih interesa kroz istoriju.

“Svoj reformatorski duh i ideju obrazovanja i očuvanja sopstvenog identiteta Petar Veliki je širio ka svim krajevima u kojima su živeli pravoslavci. Tako je, upravo njegovim ukazom, ovde u Sremskim Karlovcima otvorena prva srpska škola koja će uz Bogosloviju, kako je rekao Miloš Crnjanski, biti ceo naš nacion”, istakao je Mirović.

On je dodao da je Srbija i danas zemlja u kojoj je obrazovanje jedan od prioriteta.

“Srbija je zemlja koja reformiše sve sfere društvenog života, prilagođavajući ih budućnosti i generacijama koje dolaze. Srbija, koja se doslednom nacionalnom politikom, uprkos svim pritiscima, ne odriče svojih tradicionalnih prijatelja”, istakao je Mirović.

Prema njegovim riječima, Novi Sad zamalo je postao boravište jednog od najvećih svjetskih pisaca Lava Nikolajeviča Tolstoja.

“Ne treba zaboraviti i da su Sremski Karlovci nakratko bili utočište generala Vrangela. Sve to svedoči o neprekinutoj niti zajedništva i solidarnosti između srpskog i ruskog naroda”, rekao je Mirović.

Predsjednik opštine Sremski Karlovci Aleksandar Stojkečić rekao je da je moćni ruski car zaslužio da se nađe u ovom sremskom gradu, jer je on sastavni i neodvojivi dio srpske istorije i kulture.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je na ceremoniji otkrivanja spomen-biste naglasio da je Petar Veliki bio veliki, ne samo za ruski, već i za cjelokupan srpski narod.

Vladimir Tolstoj, savjetnik za kulturu predsjednika Ruske Federacije, zahvalio je u ime cijelog ruskog naroda za postavljanje spomen-biste u Sremskim Karlovcima.

Direktor Ruskog doma u Beogradu Jevgenij Baranov večeras je u Karlovačkoj gimanziji otvorio izložbu “Srpsko-ruski odnosi u doba Petra Velikog”.

Petar Prvi Aleksejevič Romanov /1672–1725/ je najveći i najprosvjećeniji vladar u istoriji Rusije, kao i jedan od najznačajnijih državnika i reformatora 18. vijeka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana