Srbija: Sve što se zaradi ode u stomak

Agencije
Srbija: Sve što se zaradi ode u stomak

BEOGRAD - Domaćinstva u Srbiji prošle godine prosječno su trošila 64.000 dinara (oko 1.000 KM) svakog mjeseca, a više od trećine novca odlazilo je na hranu i bezalkoholna pića.

To je pokazala analiza potrošnje u 2018. koju je uradio Republički zavod za statistiku.

U zemljama EU situacija je drugačija, pa najveći dio budžeta domaćinstva troše na režije.

- Za četvoročlanu porodicu potrebno je najmanje 45.000 - 50.000 dinara (750 - 830 KM) da bi se to smatralo da je hrana. Ogroman deo ode na hranu. Penzije su male, a hrana je skupa - kažu građani.

Utisak je da se troši mnogo više nego što kažu podaci Zavoda za statistiku. Nekim građanima hrana “uzima” skoro cijeli budžet, a drugi na hrani štede. 

- Na hrani najviše možete da uštedite, prosto uzmete jeftiniju hranu, a komunalije su, u stvari, najveći problem - kažu drugi.

Prema zvaničnim podacima, na hranu se u Srbiji troši trećina prosječnog kućnog budžeta.

- To je taj neki broj od 22.000 do 23.000 mesečno (oko 390 KM). Prosečnim domaćinstvom se smatra ono sa tri člana. To znači da malo više od 700 dinara dnevno odlazi na hranu - kaže Dejan Gavrilović iz organizacije potrošača “Efektiva”.

Građani Srbije ipak mnogo manje novca izdvajaju za hranu od građana Evropske unije. U EU je na hranu u prosjeku u prošloj godini trošeno 1.800 evra po stanovniku, a u Srbiji 926 evra.

Na hranu su manje trošili samo stanovnici Bugarske i Turske.

- Ti podaci mogu da kažu koliko imamo nizak standard. Ali, isto tako, potrebno je naglasiti da su određeni troškovi u drugim zemljama drastično veći, a to su troškovi stanovanja, komunalija, poreza - kaže novinar Dušan Stojaković.

Osim na hranu, veliki dio sredstava troši se na stanovanje i grijanje kao i za transport.

Tako za režije u Srbiji potroše nekih 16,7 odsto ili nešto više od 10.000 dinara, za transport nešto manje od šest hiljada, a odjeću i obuću oko 3.500 dinara u prosjeku. Najmanje se troši na kulturu i obrazovanje, ukupno oko 4.000 dinara po domaćinstvu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana