Srbija: Kažnjavanje zbog nepoštovanja kovid propusnica počinje od ponedjeljka

Srna
Foto: Tanjug

BEOGRAD- Kažnjavanje pravnih i fizičkih lica počeće od ponedjeljka, 25. oktobra, ako se ne budu poštovale mjere u vezi sa uvođenjem i primjenom kovid propusnica, odlučeno je danas u Beogradu na sastnaku premijera Srbije Ane Brnabić sa nadležnim službama.

Krizni štab za borbu protiv virusa korona je juče donio odluku da od subote, 23. oktobra, od 22.00 časa bude uvedeno obavezno posjedovanje validne kovid propusnice za boravak u svim ugostiteljskim objektima u zatvorenom prostoru.

U subotu i nedjelju, 23. i 24. oktobra, sve inspekcije će biti na terenu, kako bi, zajedno sa ugostiteljima, provjerili u praksi kako funkcioniše sistem.

Ova odluka je donesena kako bi se ugostiteljima dalo dodatno vrijeme da pronađu bolji i efikasniji sistem organizacije i kontrole kovid sertifikata.

Na današnjem sastaku sa Brnabićevom bilo je riječi o načinu kontrole kovid propusnica, očitavanju digitalnih zelenih sertifikata, sprečavanju eventualnih zloupotreba, kao i o datumu početka primjene ove mjere.

Sastanku su prisustvovali i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, ministar zdravlja Zlatibor Lončar i direktor Bezbjednosno informativne agencije Bratislav Gašić.

Cilj uvođenja kovid propusnica je, piše u saopštenju, isključivo zaštita zdravlja svih stanovnika Srbije, a nikako novčano kažnjavanje građana.

Stoga se Vlada Srbije nada da će se i tokom dva dana vikenda građani i privrednici ponašati odgovorno, s obzirom na to da odluka o kontroli kovid propusnica i novčanom kažnjavanju neće biti dalje odlagana.

Inače, na današnjoj sjednici Vlade, u konsultaciji sa Kriznim štabom za zaštitu zdravlja stanovništva od virusa korona, donijeta je odluka da će kovid propusnica biti validna i u slučaju posjedovanja na Digitalnom zelenom sertifikatu i pozitivnog testa na antitjela /IgG/, ne starijeg od tri mjeseca.

Test mora biti urađen u laboratoriji u javnoj svojini koji dokazuje dovoljno visok stepen zaštite u slučaju preležanog kovida.

Kovid propusnice je nešto što se već dugo primjenjuje širom svijeta u ugostiteljskim objektima. Ta mjera, kao i vjerovatno mnoge ostale, biće ukinute onog momenta kada stepen vakcinacije stanovništva dostigne zadovoljavajući nivo.

"To će, sudeći po iskustvu ostalih zemalja, biti osnov za postepeno vraćanje u život kakav pamtimo pre 2020. godine", navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

U Srbiji su dostupne četiri vrste vakcina – kineska "sinofarm", ruska "sputnjik ve", kao i vakcine "Fajzer" i "astra zeneka".

Vakcinacija je moguća na svim vakcinalnim punktovima i domovima zdravlja svakoga dana, uključujući i dane vikenda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana