Šesti dan protesta završen mirno, Amerikanci traže nove izbore

GS/Agencije
Foto: Tanjug

KOSOVSKA MITROVICA, ZVEČAN - Srbi koji šesti dan protestuju ispred zgrade u Zvečanu razišli su se za danas, ali je ostala manja grupa koja će noć provesti ispred opštinske zgrade u kojoj se i dalje nalaze pripadnici jedinice ROSU, koju napolju uz bodljikavu žicu "čuvaju" pripadnici Kfora, javlja dopisnik Srne.

Pripadnici Kfora danas su dozvolili dvojici profesora da uđu u školski centar, koji se nalazi u istom objektu gdje je i Opštinska uprava, kako bi preuzeli dokumentaciju učenika potrebnu za upis na fakultete i više škole.

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić ponovio je zahtjeve Srba, a prvu grupu čine povlačenje kosovske policije sa sjevera pokrajine, oslobađanje uhapšenih Srba i zabrana ulaska nelegalnih gradonačelnika u opštinske objekte.

Druga grupa zahtjeva je formiranje Zajednice srpskih opština i obustavljanje sudskih postupaka protiv svih osumnjičenih Srba, uključujući i uhapšene tokom i zbog mirnih protesta.

Ispred zgrade je ostavljen televizor na kojem okupljeni Srbi gledaju meč tenisera Novaka Đokovića na tuniru "Rolan Garos".

Ista situacija je i u Leposaviću i Zubinom potoku gdje mještani očekuju da se iz opštinskih objekata povuče jedinica ROSU, kao i da Kfor povuče svoje snage koje ne dozvoljavaju bilo kakav prilazak upravnim zgradama.

Dodatne tenzije izazvale su informacije o spiskovima Srba, koje je objelodanio predsjednik privremene Vlade samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti, osumnjičenih za organizovanje demonstracija i napade na pripadnike Kfora i policije.

Provokaciju je izazvala i odluka nelegalnog gradonačelnika sjeverne Kosovske Mitrovice Erdana Atića o promjeni opštinskog pečata koji je nosio naziv "Administrativna kancelarija" u "opština sjeverna Mitrovica", ispisan na tri jezika - albanskom, srpskom i engleskom.

Protesti podrške sunarodnicima održani su na sjeveru Kosmeta u Kuscu kod Gnjilana gdje se okupilo oko 5.000 mještana, i u Gračanici je bilo oko 2.000 ljudi.

Sa protesta u Kuscu je upućen zahtjev da se iz pritvora pusti uhapšeni pripadnik kosovske policije Zlatan Arsić iz sela Ajnovce kod Kosovske Kamenice koji je optužen za ratni zločin navodno počinjen tokom sukoba 1999. godine.

Mirni protesti Srba na sjeveru pokrajine biće nastavljeni i trajaće sve do ispunjenja zahtjeva, poručili su predstavnici Srba.  

17.50 Marfi: Za deeskalaciju-da se organizuju novi izbori i povuku kosovski specijalci

Američki senator Kris Marfi izjavio je danas da su neki od ključnih koraka koji vode ka deeskalaciji sukoba na sjeveru KiM da se kosovska specijalna policija povuče i da Srbija preduzme, kako je naveo, stvarne korake da okonča proteste na sjeveru.

Pored toga, on je na svom nalogu na Tviteru napisao da je za mir neophodno da se zakažu novi izbori, da pristup opštinskim zgradama bude ograničen na civilne službenike, kao i da se poštuju prethodni sporazumi između Beograda i Prištine, što uključuje i dogovor o zajednici srpskih opština (ZSO).

''Neki od najvažnijih elemenata deeskalacije su: Da se kosovska specijalna policija povuče, da Srbija preduzme stvarne korake da okonča proteste, da se zakažu novi izbori, pristup opštinskim zgradama da bude ograničen na civilne službenike, i da se poštuju prethodni sporazumi Srbije i Kosova, uključujući ZSO'', napisao je Marfi.

17.30 Kvinta i EU sastavili plan za deeskalaciju na sjeveru KiM u osam tačaka

Zemlje Evropske unije i Kvinte sastavile su plan u osam tačaka sa ciljem smirivanja situacije na sjeveru Kosova i Metohije, a prva tačka kaže da "Kosovo i Srbija treba da se pridrže implementacije osnovnog sporazuma", dok je poseban fokus na tačkama 1, 3, 7 i 9, prenosi "Albanijan post".

Dalje, navodi se da bi kosovske vlasti trebalo da povuku specijalne policijske snage, što treba i Vojska Srbije da uradi, kao i da smanji broj vojnika na administrativnoj liniji na normalu.

Tačka tri kaže da je "regularna policija", uz pomoć Kfora i Euleksa, odgovorna na bezbjednost na terenu.

Dalje se predviđa prekid svih protesta i povratak normalnog života, pa se navodi da opštinski službenici treba da se vrate na radna mjesta i obavljaju dužnosti u objektima.

U julu 2023. gradonačelnici opština na sjeveru podnijeće ostavke, što će otvoriti put predsednici privremenih prištinskih institucija Vjosi Osmani da raspiše nove, prijevremene izbore, koji bi mogli da se održe krajem avgusta ili početkom septembra.

U sedmoj tački se predviđa da se u tačkama 3, 4, 5. i 6. ovog sporazuma postigne značajan napredak na stvaranju Zajednice srpskih opština, kao i primenu člana 1. Osnovnog sporazuma.

 

16.09. - Arsenijević: Na Kurtijevom spisku i čovjek koji je već 15 dana na liječenju u Beogradu

Lider građanske inicijative "Srpski opstanak", Aleksandar Arsenijević izjavio je danas da se na spisku Srba, koji je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti predstavio u kosovskoj skupštini na i za koje tvrdi da su organizatori protesta na sjeveru KiM, nalazi i ime Nikola Baldini, čovjeka koji je više od dvije sedmice na liječenju u Beogradu.

Arsenijević je za Tanjug rekao da je Nikola Baldini rijetko ime i prezime italijanskog porijekla, kao i da je on 14. maja primljen u Klinički centar Srbije, sa ozbiljnim povredama i da već 15 dana nije na KiM.

"Ja sam upravo sada dobio dokument koji je potpisao profesor doktor Goran Tulić sa potvrdom da se i danas u Beogradu 2. juna tu nalazi gospodin Nikola Baldini, dvadesetogodišnjak. On je student u Beogradu, inače porijeklom iz Zvečana", rekao je Arsenijević.

Dodaje da nije poznato koliko je taj spisak relevantan.

"Mislim da je cilj zastrašivanje ljudi. I kao što ste videli, izvlače iz svake grupe ljude, vršnjake, iz radnih grupa, kako bi samo zastrašili stanovništvo" istakao je on.

Kurti je danas u Skupštini pročitao imena i prezimena Srba koji su navodno organizovali demonstracije na sjeveru Kosova i Metohije.

15.50 - Lajčak i Eskobar 5. i 6. juna u Beogradu i Prištini

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Miroslav Lajčak i američki izaslanik za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar boraviće u ponedjeljak i utorak u Beogradu i Prištini, potvrđeno je Tanjugu u EU.

Kako je rečeno, glavni cilj zajedničke posjete jeste smirivanje tenzija na sjeveru Kosova i Metohije.

15:31 - Srpska lista: Kurtijevo izlaganje dokaz da želi eskalaciju

Srpska lista je saopštila da današnje neosnovane optužbe i crtanje mete na čelo Srbima na sjeveru Kosova i Metohije predstavlja kršenje osnovnih ljudskih prava i fašistički karakter režima Aljbina Kurtija.

"Koliko je farsa sve ono što je Kurti rekao danas u skupštini govori i podatak da je za kriminalce i organizatore protesta označio časne ljude, žene, invalide, pa čak i neke koji su u bolnici, i nedeljama unazad nisu na severu Kosova i Metohije", navodi se u saopštenju.

Navodi se i da je današnje Kurtijevo izlaganje dokaz da on želi dalju eskalaciju situacije, podizanje tenzija i sukobe.

15.00 - Zaposleni u opštini Zvečan potpisali se na kraju radnog vremena

Svi zaposleni u opštini Zvečan potpisali su se i na kraju radnog vremena na bodljikavoj žici Kfora ispred zgrade opštine u koju ne mogu da uđu od petka, 26. maja, jer su je zauzeli specijalci kosovske policije i novi gradonačelnik.

To je još jedan vid protesta zbog otimanja opštine, ali i, kako kažu, dokaz koliko su odgovorni što se tiče radnih obaveza. Sve sa porukom da im je oduzeto pravo na rad i da budu na usluzi građanima.

Među potpisnicima je i Ljiljana Aksentijević, službenica u opštini Zvečan koju je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti danas optužio da je organizator protesta i "kriminalnih grupa koje u njima učestvuju".

Aksentijevićeva je osoba sa invaliditetom i poručuje: "Da li ja ikome ličim na kriminalca i teroristu?"

 

14.00 - Podrška Srbima sa sjevera KiM i od naroda Kosovskog Pomoravlja

Podrška Srbima sa sjevera Kosova i Metohije stiže i od naroda Kosovskog Pomoravlja pa se tako oko 5.000 Srba okupilo u Gornjem Kuscu, nedaleko od Gnjilana, da podrže svoje sunarodnike.

Kako javlja izvještač Tanjuga, poruke koje oni nose su: “Od Pomoravlja do Leposavića mi smo jedna porodica”, “Svi smo mi Radoš i Dušan”, “Niste sami, braćo i sestre, izdržite”, “Pravda za sve uhapšene Srbe” i “Pomoravlje veruje samo predsedniku Vučiću”.

12.40 - U Gračanici veliki skup podrške Srbima sa sjevera KiM

Veliki broj ljudi okupio se danas u centru Gračanice na skupu podrške Srbima sa sjevera KiM.

Sa narodom su i politički predstavnici, a na miting su pješke stigli i radnici Doma zdravlja iz Donje Gušterice.

Okupljeni nose transparente "Gračanica je uz braću i sestre sa severa", "Braćo, i nas bole vaše rane", "Sloboda za Radoša i Dušana", "Srce Gračanice kuca za Srbe sa severa", kao i "Predsedniče Vučiću,čuvaj našu Gračanicu".

12.00 –Snimak pokazao:Petrović i Obrenović privedeni prije početka nereda u Zvečanu

Radoš Petrović i Dušan Obrenović koji su uhapšeni tokom događaja ispred opštinske zgrade u Zvečanu u ponedjeljak, privedeni su dok su mirno protestovali, prije bilo kakvog incidenta, objavio je danas portal Radija KiM na osnovu materijala koji je snimila ekipa tog radija, a koji je ustupljen Tanjugu.

Na fotografijama se, prema riječima advokata dvojice uhapšenih, vidi da Petrović i Obrenović nisu učestvovali u incidentu, kao i da nisu mogli da napadnu bilo koga.

Na snimku se vidi da Petrović poziva okupljene da se smire i posjedaju, a potom sa njima peva “Kosovo je srce Srbije”, kao i da se tada kordon Kfora na trenutak otvara i iza njega nestaju Petrović i Obrenović.

Istovremeno, fotografije su dokaz da je Obrenović bio nepovrijeđen prije nego što ga je uhapsila kosovska policija.

-Već danas ću snimak i fotografije proslediti Specijalnom tužilaštvu kako bi se otklonila svaka sumnja u odnosu na mog branjenika. Iz snimka se jasno vidi da je gospodin Petrović iz sedećeg položaja uvučen u kordon Kfora pre početka nereda - rekao je za Radio KiM advokat Dejan A. Vasić, branilac Radoša Petrovića.

Branilac Dušana Obrenovića, advokat Predrag Miljković istakao je da je “faktički momenat lišavanja slobode mog klijenta taj trenutak koji se vidi na slikama, a ne kako tužilaštvo tvrdi 23.30”.

-Nadalje, vidi se da je moj branjenik mirno protestovao i da je sa zemlje uvučen od strane vojnika Kfora. Sudu i tužilaštvu proslediću ove fotografije danas - rekao je Miljković.

Pored Petrovića i Obrenovića, iza kordona je uvučen još jedan čovjek u plavom prsluku, ali je on kasnije pušten, javlja Radio KiM.

11.00- Na protestu u Zvečanu obratili se radnici opštine,srednje škole i rudnika Trepča

Radnici opštine, srednje škole i flotacije rudnika Trepča iz Leposavića obratili su se danas građanima okupljenim u velikom broju u Zvečanu, na protestu sa zahtjevom povlačenja tzv. kosovskih specijalaca i albanskog gradonačelnika iz zgrade opštine. Oni su na današnjem protestu ukazali da već nekoliko dana ne mogu da obavljaju svoj posao.

Đaci osnovnih i srednjih škola ne pohađaju nastavu od ponedjeljka, a školska godina se završava za nekoliko dana.

8.58 - Gori: Vrijeme da se situacija na Kim smiri, da se izbjegavaju jednostrani potezi

Ambasador Italije u Beogradu Luka Gori izjavio je danas da je sada vrijeme, poslije nekoliko napetih dana, da se situacija smiri, da se preduzmu mjere kako bi se smanjile tenzije na terenu, i da treba izbjegavati jednostrane poteze.

Gori je to rekao za Tanjug odgovarajući na pitanje da li bi međunarodna zajednica više mogla da utiče na Prištinu i dodao da je vrijeme da se uspostave uslovi za nastavak političkog procesa na kome se radilo posljednjih nedjelja. "

-Postigli smo veoma važan rezultat u Ohridu i važno je da se iznova stvore uslovi za nastavak političkog procesa, sa fokusom, prije svega, na formiranje ZSO, što je cilj na čiju se realizaciju dugo čeka, rekao je Gori.

Prema njegovim riječima situacija na Kosovu je veoma kompleksna i delikatna, a međunarodna zajednica je veoma uključena u rješavanje tog pitanja.

-EU predvodi dijalog između Beograda i Prištine i pokušava da posreduje u dijalogu, NATO i Kfor su veoma prisutni na terenu i kao što znate u okviru misije je veoma važno prisustvo Italije. Italija je imala veoma važnu istorijsku ulogu u zaštiti pravoslavnih manastira. Takođe, Italija se kao zemlja Kvinte veoma zanima i uključena je, pokušava da posreduje u političkom dijalogu- rekao je Gori.

8.41Građani ne odustaju od svojih zahtjeva

Ispred opštine Zvečan jutros se okupio veliki broj građana koji i danas mirno protestuju zahtjevajući povlačenje tzv. kosovskih specijalaca i albanskog gradonačelnika biranog na bojkotovanim izborima.

Nezadovoljni građani su jutros istakli i transparente na kojima piše: "Zašto mi Kurti snajperom nišani dete?", "Mi nismo kriminalci, samo hoćemo slobodu", "Nećete nas otjerati iz naše kuće", "Svi smo mi Radoš i Dušan" i "Hoćemo mir, a ne suzavac i šok bombe".

Građani opštine Zvečan će i danas tokom cijelog dana mirno protestovati ispred zgrade opštine i činiće to sve dok se njihovi zahtjevi za povlačenje specijaca i gradonačelnika ne ispune.

U opštinama Zubin Potok, Zvečan i Leposavić noć je protekla mirno. Zaposleni privremenog organa opštine Zvečan se i danas upisuju u improvizovani spisak postavljen na stolu ispred ograde koju je postavio Kfor, čiji su pripadnici na prilazu zgradi opštine.

Zaposlenima je od prošlog petka zabranjen dolazak na posao u zgradu opštine Zvečan, gdje su i dalje specijalne jedinice. Manje grupe građana bile su prisutne i tokom noći u Zvečanu i Leposaviću. Kfor je i dalje raspoređen na glavnoj raskrsnici u Zvečanu, kao i na ostale četiri tačke kako bi sprečio bilo kakav vid provokacije od strane tzv. kosovskih specijalaca.

7.45 - Srbi se i danas okupili, stigli i vojnici KFOR-a

U Zvečanu  se i ovog jutra okupio veliki broj građana kako bi izrazili protest zbog upada specijalnih jedinica Kosovske policije prije sedam dana u zgradu Opštine.

Već sada je nekoliko stotina ljudi prisutno i taj broj se konstantno povećava, javlja Kosovo onlajn.

Ispred zgrade Opštine, iako u manjem broju, i dalje se nalaze pripadnici KFOR-a. Za sada je svega desetak vojnika iza ograde koja ih razdvaja od okupljenih građana.

Ispred zgrade Opštine parkirano je nekoliko oklopnih vozila specijalne policije, a situacija je mirna.

6.44 -Kurti: Kraj protesta i primjena Briselskog sporazuma prije novih izbora

Kosovski premijer Aljbin Kurti uslovio je sinoć održavanje novih izbora u opštinama na sjeveru KiM okončanjem, kako je naveo "nasilnih protesta ispred opština na sjeveru" i punom primjenom Briselskog sporazuma.

Kurti je to objavio na „Tviteru» nakon telefonskih razgovora sa zamjenikom savjetnika za nacionalnu bezbjednost SAD Džonatanom Finerom i američkim senatorima Krisom Marfijem, Pitom Riketsom i Džin Šahin.

-Uklanjanje nasilne rulje ispred zgrada opština i puna primjena Briselskog sporazuma je put ka deeskalaciji, do novih izbora - napisao je Kurti.

Francuska i Njemačka pozvale su danas Beograd i Prištinu da što prije organizuju nove izbore u opštinama na sjeveru KiM u kojima je došlo do tenzija, rekao je danas francuski predsjednik Emanuel Makron, nakon razgovora koji su on, njemački kancelar Olaf Šolc i šef evropske dilomatije Jozep Borel održali sa predsjednicima Srbije i tzv. Kosova Aleksandrom Vučićem i Vjosom Osmani na marginama sastanka Evropske političke zajednice u Moldaviji.

Borel je na Tviteru saopštio da su na sastanku iznijeta tri zahtjeva - održavanje novih izbora na sjeveru KiM, objezbeđivanje učešća Srba na njima i započinjanje rada na uspostavljanju Zajednice srpskih opština.

6.42 - Borel: Iznijeli smo tri jasna zahtjeva - novi izbori, učešće Srba i ZSO

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Josep Borel saopštio je da su na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i u susretu s predsjednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani evropski zvaničnici izneli tri zahtjeva - održavanje novih izbora na sjeveru KiM, obezbjeđivanje učešća Srba na njima i započinjanje rada na uspostavljanju Zajednice srpskih opština.

Borel je u sinoćnoj objavi na svom Tviter nalogu naveo da će, ako to ne bude učinjeno, biti ozbiljnih posljedica po odnose sa Evropskom unijom.

On je objavio da je u Moldaviji na samitu evropskih lidera razgovarao sa  Vučićem i Osmani o "opasnoj situaciji na Kosovu", kao i da se sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom i njemačkim kancelarom Olafom Šolcom, zajedno sastao sa Vučićem i Osmani.

- Sada treba da se obezbijedi održavanje novih lokalnih izbora, obezbeđivanje učešća kosovskih Srba na njima i započinjanje rada na uspostavljanju Zajednice opština sa srpskom većinom u dijalogu uz podršku EU. Ako to ne učinite, to će imati ozbiljne posljedice po naše odnose - napisao je Borel.

Kosovska policija u petak 26. maja je nasilno uvela u zgrade opština albanske gradonačelnike koji su izabrani na izborima koje su Srbi bojkotovali što je dovelo do nezadovoljstva Srba i novih napetosti. U ponedjeljak 29. maja je tokom protesta u Zvečanu došlo do sukoba između takozvane kosovske policije i pripadnika KFOR-a sa građanima Srbima.

Tom prilikom povrijeđeno je više od 50 Srba i preko 20 pripadnika međunarodne mirovne misije. Srbi koji proteklih dana mirno protestuju u Zvečanu, Zubin Potoku i Leposaviću zahtijevaju da specijalne jedinice tzv. kosovske policije napuste sve četiri opštine i da albanski gradonačelnici ne ulaze u zgrade opština.

Od Srba uhapšenih posle sukoba u Zvečanu, dvojica su i dalje u pritvoru i prebačeni su u južni deo Kosovske Mitrovice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana