Radna grupa Vlade Srbije: Utvrditi odgovornost međunarodnih faktora za NATO bombardovanje RTS-a

Srna
Foto: Sputnjik.rs

BEOGRAD - Radna grupa Vlade Srbije za bezbjednost novinara prihvatila je prijedlog Udruženja novinara Srbije (UNS) da u plan rada uvrsti i utvrđivanje odgovornosti međunarodnih faktora za žrtve bombardovanja RTS-a tokom NATO agresije na Srbiju i Crnu Goru.

U prijedlogu UNS-a navodi se da bi Radna grupa trebala da zatraži od NATO-a da otvori arhive u vezi sa napadom na RTS, da koordiniše aktivnosti sa Komisijom za istraživanje ubistava novinara, Evropskom federacijom novinara, te organizacijama “Hjuman rajts voč” i “Amnesti internešenel”.

UNS traži i da Radna grupa podnese zahtjeve za otvaranje arhiva Vojske Jugoslavije i obavještajnih službi, ali i SAD o ovom slučaju.

U prijedlogu se traži da predstavnici Radne rupe prisustvuju obilježavanju godišnjice napada, saopšteno je iz UNS-a.

U noći između 22. i 23. aprila 1999. godine, u 2.06 časova, u NATO bombardovanju zgrade RTS-a ubijeno je 16 medijskih radnika.

U bombardovanju RTS-a poginuli su Jelica Munitlak, Ksenija Banković, Darko Stojmenovski, Nebojša Stojanović, Dragorad Dragojević, Dragan Tasić, Aleksandar Deletić, Slaviša Stevanović, Siniša Medić, Ivan Stukalo, Dejan Marković, Milan Joksimović, Branislav Jovanović, Milan Janković, Tomislav Mitrović i Slobodan Jontić.

Za pogibiju radnika RTS-a do sada je odgovarao direktor RTS-a u vrijeme bombardovanja Dragoljub Milanović, koji je 2002. godine osuđen na deset godina zatvora jer nije poštovao naređenje Savezne vlade, po kojem je zaposlene i tehniku trebalo da izmjesti iz zgrade u Aberdarevoj ulici, u Beogradu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana