Popović: Srbija dobija Nuklearni centar za medicinu i industriju

Tanjug
Foto: Arhiva/SNP

BEOGRAD- Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović najavio je da će do kraja godine početi gradnja Nuklearnog centra u Srbiji koji će biti namijenjen za industriju i dijagnostiku i liječenje onkoloških bolesti.

Popović je na TV Prva rekao da je riječ o Centru sa najsavremenijim tehnologijama koje će se koristiti u oblasti medicine i industrije, a gradiće se u saradnji sa Rusijom.

"U Srbiji i u nekim drugim zemljama u regionu povećan je broj onlokoških bolesti, kancer je svuda oko nas, a Srbija želi da uhvati korak sa najsavremenijim zemljama u razvoju nuklearnih tehnologija za medicinu, za dijagnostiku i liječenje pacijenata sa onkološkim obolenjima", rekao je Popović.

Kada je riječ o industriji, Popović kaže da će Centar imati primjenu u proizvodnji poluprovodnika, prije svega sicilijuma, a da će se koristiti i za dijagnostiku velikih motora, avionskih i željezničkih.

Popović navodi da je nuklearni centar potpuno bezbjedan, te da nema nikakve veze sa nuklearnim elektranama i ukazao da u Rusiji postoji osam takvih centara, a u Evropi 14.

"To je istraživački reaktor, nije energetski i potpuno je bezbjedan, to ima svaki ozbiljniji Univerzitet na Zapadu, ili u Rusiji i Kini", naveo je Popović.

Ministar je istakao da je razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Mađarske i ministarkom energetike Bugarske i da su oni izrazili želju da budu dio tog projekta.

"Uvozimo 99 odsto svega za dijagnostiku i liječenje bolesnika koji imaju kancer. Mi želimo da to proizvodimo u Srbiji na najsavremenijoj opremi, i po najsavremenijim tehnologijama", naveo je Popović.

Na pitanje da li će se u narednom periodu graditi nuklearna elektrana u Srbiji, Popović kaže da bi trebalo da imamo nuklearnu elektranu, jer se tako može obezbijediti najjeftinija i najčistija elektroenergija.

"To jedino možemo da uradimo preko nuklearnih elektrana, ali to je proces za jedno 15-20 godina", kaže Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana