Pismo UNESKU Ministarstva kulture Srbije zbog falsifikovanja istorije u medijima Albanije

Srna
Pismo UNESKU Ministarstva kulture Srbije zbog falsifikovanja istorije u medijima Albanije

BEOGRAD - Ministarstvo kulture i informisanja Srbije u pismu direktoru Regionalnog biroa Uneska za Evropu Luizi Tompson Flores izrazilo je zabrinutost povodom ponovljenih pokušaja svojatanja srpskog kulturnog nasljeđa na Kosovu i Metohiji i falsifikovanja istorije koji dolaze putem pojedinih medija iz Albanije.

U pismu je izražena zabrinutost zbog sadržaja koji su putem tih medija plasirani javnosti i ukazuje na postupanje suprotno principima Uneska, čiji je i Albanija član, saopšteno je iz Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

"Kulturološka različitost, karakteristična za Kosovo i Metohiju, trebala bi da služi promovisanju dijaloga i mira među narodima na toj teritoriji, a ne pokušajima otimanja kulturnog identiteta srpskog naroda i krivotvorenju istorijskih činjenica", ističe se u pismu.

Ministarstvo izražava zahvalnost za trud koji Unesko ulaže na očuvanju materijalnog i nematerijalnog srpskog kulturnog nasljeđa na Kosovu i Metohiji.

U pismu se dodaje da Ministarstvo kulture i informisanja smatra da najnoviji primjeri pokušaja prisvajanja srpske baštine najbolje govore o ispravnosti odluke Uneska da ne primi takozvano Kosovo u članstvo te organizacije, uz konstataciju da bi takav stav Uneska trebao da ostane čvrst princip i u budućnosti.

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije juče je u saopštenju upozorilo da se u nedavno prikazanom albanskom dokumentarnom filmu "Velika srpska istorijska obmana - kako su Srbi ukrali albansku istoriju" bezočno, sramno i opasno falsifikuju istorijske činjenice, te pozvalo srpski narod, društvo i državu da se tome snažno suprotstave.

Ministarstvo je navelo da sa zabrinutošću skreće pažnju domaćoj i međunarodnoj javnosti da je 30. maja na albanskoj televiziji "Top kanal" /Top Channel/, koja se može pratiti i na Kosovu i Metohiji i Sjevernoj Makedoniji, u udarnom terminu prikazan ovaj dokumentarni film.

"U filmu se bezočno falsifikuju istorijske činjenice, a srpske crkve, manastiri i spomenička i duhovna tradicija na Kosovu i Metohiji proglašavaju albanskim, sa jasnim ciljem promovisanja velikoalbanske pogromaške politike na štetu Srbije i srpskog naroda", istaknuto je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana