Patrijarh Porfirije: Postigli smo dogovor o Temeljnom ugovoru SPC i Vlade Crne Gore

Tanjug
Patrijarh Porfirije: Postigli smo dogovor o Temeljnom ugovoru SPC i Vlade Crne Gore

BEOGRAD - Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije izjavio je danas poslije sastanka sa crnogorskim premijerom Dritanom Abazovićem da su postignuti dogovor i saglasnost oko Temeljnog ugovora SPC i Vlade Crne Gore, da je tekst usaglašen i da sada treba da prođe kroz Sinod SPC i bude potvrđen, nakon čega će biti dogovoren datum potpisivanja.

-Polazeći od činjenice da je crkva odvojena od države i da naša crkva gde god ima svoju jurisdikciju apsolutno poštuje svaku državu i njene zakone - rekao je Porfirije.

Kaže da je se ušlo u završnu završnu fazu izrade Temeljnog ugovora.

-I ovog trenutka mislim da mogu da kažem da je u principu postignut dogovor i da je postignuta saglasnost oko Temeljnog ugovora, s tim što mora da se ispoštuju i procedure i kada je reč o Vladi Crne Gore i SPC. To znači da postojeći tekst koji je u principu usaglašen mora da prođe kroz Sinod i bude potvrđen i prihvaćen. I ako Bog da bude sve kako treba, onda ćemo pristupiti dogovoru oko datuma potpisivanja - istakao je patrijarh.

Naglasio je da će kada sve bude završeno oko potpisivanja Temeljnog ugovora to mogla da bude, kako je rekao, kruna za normalizaciju odnosa između države Crne Gore i SPC.

Kaže da je imao radosnu priliku da se danas po treći put susretne sa premijerom Crne Gore i da su pored opštih tema razgovarali i o Temeljnom ugovoru.

Patrijarh je rekao da su zaključili da je važno da, kao i u svim državama gdje Srpska crkva postoji i živi, odnos između crkve i države bude regulisan ugovorm, kao i kada je riječ o svim vjerskim zajednicama u svim državama.

Napomenuo je da takvi ugovori regulišu i obaveze države prema vjerskoj zajednici, ali i obaveze vjerske zajednice prema državi.

Patrijarh srpski je napomenuo da je Temeljni ugovor počeo da se pravi još 2012. godine, ali da je bilo zastoja i problema.

Istakao je da će kroz kroz ugovor i Srpska crkva i u Crnoj Gori i gdje god da se nalazi imati mogućnost da sve što čini bude na opšte dobro i svih građana.

Patrijarh Porfirije je rekao da Srpska crkva niti je očekivala niti je tražila niti smatra da bi bilo normalno da ima bilo šta više od bilo kog građanina Crne Gore, bez obzira na to kojoj vjerskoj zajednici pripada, ali da isto tako SPC ne očekuje ni ništa manje od onoga što ima bilo ko drugi u Crnoj Gori.

-Ovaj ugovor nam upravo obezbjeđuje takav status - istakao je Porfirije.

Izrazio je zahvalnost svima koji su učestvovali u izradi ovog ugovora i onima iz prethodne vlade u Crnoj Gori, kao i svih prethodnih vlada koje su na njemu radile od 2012. godine.

Zahvalio je premijeru Abazoviću kao i njegovim saradnicima iz Vlade, što su i oni učinili napor da se dođe do saglasnosti.

-I ako Bog da i da potpišemo ovaj ugovor - rekao je patrijarh i izrazio zadovoljstvo što će biti jedan od potpisnika tog dokumenta.

Abazović je nakon današnjeg razgovora sa patrijarhom Porfirijem rekao da  da su procedure oko usaglašavanja teksta Temeljnog ugovora završene na nivou radnih grupa u Crnoj Gori i da će se one sada nastaviti na vladi i u okviru SPC.

Kako je naveo kada sve bude gotovo, sporazum će biti potpisan u Crnoj Gori u terminu koji bude dogovoren.

-Ako sve prođe u dobrom duhu i kako treba pitanje Temeljnog ugovora će da bude riješeno na najbolji način uz poštovanje SPC i države Crnoj Gori koja je sekularna - rekao je Abazović.

Izrazio je zahvalnost poglavaru SPC na konstruktivnom sastanku i naglasio da mu je uvijek zadovoljstvo da sa njim razmijeni mišljenja.

Mislim da svi treba da idemo sa porukama mira, to je budućnost, regija je probala sve osim pomirenja i saradnje, izjavio je crnogoriski premijer.

-Put gdje su svi nezadovljni, gdje su tendencije podjela i tenzija - to nije put za bilo koje društvo.Poštovati ustav, međunarodno pravo i sekularnost države Crne Gore je put kome težimo - poručio je Abazović uz napomenu da svako treba da radi svoj posao u domenu onoga što predviđa zakon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana