Krizni štab Srbije: Bez proširenja mjera o kovid propusnicama, školski raspust ostaje od 31. decembra

Tanjug
Krizni štab Srbije: Bez proširenja mjera o kovid propusnicama, školski raspust ostaje od 31. decembra

BEOGRAD - Krizni štab donio je danas odluku da se školski raspust ne pomjera i on će biti od 31. decembra do 24. januara, izjavila je ministarka i članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević.

Kada su u pitanju kovid propusnice, Kisić Tepavčevićeva je kazala da one imaju veoma značajan efekat.

"Kovid propusnice imaju veoma značajan efekat kada je u pitanju podsticanje mladih na imunizaciju. Nije donesena mera o proširenoj upotrebi kovid propusnica", precizirala je ona.

Osvrnula se i na novi soj koronavirusa.

"Kod omikron soja se primetio nešto veći broj mutacija, čak preko 50, od kojih su 10 na tom delu gde se veže virus za ćeliju. Da li one utiču na kliničku sliku, to ne znamo. U Južnoafričkoj Republici nije registrovan teži oblik. Nije utvrđeno ni da se brže prenosi. Ono što jeste ohrabrujuće je da postojeće vakcine pokrivaju i njega. Izgleda da će se sva slova izređati. Da li će doći kod nas? Izvesno je da hoće. Da li je možda i trenutni prisutan? Ne može da bude isključeno. Izgleda da nije toliko strašno koliko je izgledalo na početku."

Na konferenciji za medije, a nakon sjednice Kriznog štaba, Kisić je kazala da su članovi donijeli još jednu odluku - da se uvedu rigoroznije mjere prilikom ulaska u Srbiju za putnike koji dolaze iz Južne Afrike, Malavija, Mozambika, Bocvane, Lesota, Nambije i Zimbabvea.

Istakla je da Srbija nema direktne letova sa ovim zemljama, ali da će se voditi računa o putnicima koji preko drugih zemalja dolaze iz tih zemalja u Srbiju.

Kisić je objasnila da će se ti putnici na aerodromu raditi PCR test, u slučaju da su negativni biće u karantinu 14 dana u mestu prebivališta, a nakon sedam dana imaju obavezu da urade još jedan test.

U slučaju da su pozitivni, kaže Kisić, biće prebačeni u kovid ambulantu ili bolnicu.

Apelovala je na građane da se vakcinišu i iznijela podatke da je do danas prvom dozom u našoj zemlji vakcinisano 57 odsto svih punoljetnih građana, drugom 54 odsto, a trećina trećom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana