Krieziu: Priština ne može da bude garant za puštanje Tačija i ostalih

Srna
Krieziu: Priština ne može da bude garant za puštanje Tačija i ostalih

BEOGRAD - Priština ne može da bude garant za puštanje na privremenu slobodu bivših lidera takozvane OVK koji se nalaze u Hagu, izjavio je portparol Vlade samoproglašenog Kosova Perparim Krieziu.

"Na osnovu zakonskih odredbi, garancija se ne zahtijeva ni od matične zemlje ni od premijera zemlje iz koje dolazi optuženi i kojoj Specijalni sud sa nadležnostima pripada. Dakle, Kosovo ne može služiti kao garant, kako se izvještava”, rekao je Krieziu, prenosi portal “Kossev”.

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović negirao je ranije danas medijske napise da je navodno ponudio garancije Hagu kako bi bivšem predsjedniku samoproglašenog Kosova Hašimu Tačiju omogućio da se brani sa slobode.

“To je nemoguće, ne mogu dati takvu garanciju, jer to nije moja nadležnost”, rekao je Milanović.

On je podsjetio da je tokom podizanja optužnice protiv Tačija izjavio da misli da je “sve loše u vezi s tom optužnicom i da je optužnica protiv Tačija način da propadne region”.

Specijalni sud u Hagu za istragu zločina tokom rata na Kosovu i Metohiji u novembru prošle godine podigao je optužnice protiv Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija zbog počinjenih ratnih zločina na području Kosova i Metohije tokom 1998. i 1999. godine.

Oni se od novembra 2020. godine nalaze u pritvoru u Hagu.

Vjeće Apelacionog suda odbacilo je njihove žalbe povodom odbijanja početnih zahtjeva za njihovo privremeno puštanje na slobodu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana