Janković: Srbija će razmatrati uvođenje obaveznog PCR testiranja za ulazak u zemlju

Srna
Janković: Srbija će razmatrati uvođenje obaveznog PCR testiranja za ulazak u zemlju

BEOGRAD - Srbiji prijeti eksponencijalni rast broja zaraženih virusom korona i mora se učiniti sve da ne dođe do toga, zbog čega će Krizni štab u narednom periodu razmatrati mogućnost uvođenja dvije nove mjere, rekao je član ovog štaba imunolog Srđa Janković.

- To su obavezno PCR  testiranje za ulazak u Srbiju i skraćivanje radnog vremena objekata, ali donošenje mera koje se ne sprovode neće ništa pomoći - rekao je Janković.

On je istakao da zabrinjava svaki porast brojki zaraženih, preminulih i pacijenata na respiratoru.

- Najvažnije je sačuvati kontrolu nad tokom epidemije, ograničiti rast broja zaraženih. Pre nego što govorimo o pooštravanju, mere koje su na snazi moraju da se sprovedu. Izbegavanje okupljanja, maske, distanca, mogu mnogo toga da učine - naveo je Janković.

Prema njegovim riječima, virus u ovom talasu ima potencijal za veću snagu i može da traje i sedmicama.

- Cilj je da prolongiramo, da ne bude strm porast, da ne bi zdravstveni sistem bio pod udarom - rekao je Janković, koji radi kao imunolog beogradske Dječje klinike u Tiršovoj.

Janković je ukazao da treći talas ima potencijal da bude jači od prethodnih, ali da to zavisi od poštovanja epidemioloških mjera.

- Koliko će trajati zavisi od toga koliko se budemo pridržavali mera. Nastojaćemo i da ga prolongiramo, kako ne bismo doživeli kolaps zdravstvenog sistema. Mnogo je teže gasiti požar kada se razbukti - rekao je Janković za RTS.

Direktor beogradskog Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović naglasila je da će Krizni štab i nadalje predlagati najurgentnije mjere u skladu sa epidemijskom situacijom, te da treba nastojati da ne dođe do kontakata među ljudima s ciljem prevencije prenošenja virusa.

- Imamo priliku da vidimo u regionu primere naglog skoka broja zaraženih, porasta smrtnosti. To upozorava da je i dalje ključna misija celog društva da se održava prevencija i da se presekom komunikacije preseče prenos virusa - istakla je Jovanovićeva za RTS.

Ona je napomenula da ovaj virus opstaje samo u humanoj populaciji i ako se ne primjenjuju mjere, neće se moći da se zaustavi.

Prema njenim riječima, iz dana u dan se sve više među mladima i među radnoaktivnim stanovnicima prihvataju maske, mjere u školama daju dobre rezultate, tako da za sada nije planirano zatvaranje škola.

- Ukoliko dođe do pogoršanja, sve mere će biti primenjene - dodala je Jovanovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana