Grenel stiže na Balkan sa američkom vladinom delegacijom

Tanjug
Grenel stiže na Balkan sa američkom vladinom delegacijom

VAŠINGTON/BEOGRAD - Američka vladina delegacija predvođena izvršnim direktorom američke Međunarodne finansijske korporacije za razvoj (DFC) Adamom Bolerom do 25. septembra boraviće u Atini, Prištini, Beogradu i Jerusalimu radi unapređenja ekonomske saradnje i razvoja, a u toj misiji će im se pridružiti i specijalni savetnik predsjednika SAD Ričard Grenel, saznaje Tanjug.

DFC će postaviti temelje za otvaranje kancelarije u Beogradu kako bi se olakšala primjena projekata koji će podrzati ekonomski rast u regionu, navodi se u saopštenju DFC-a dostavljenom Tanjugu iz Amabasade SAD u Beogradu.

DFC i EKSIM su, podsjeća se, nedavno potpisali Pisma o zainteresovanosti (LOI) sa Beogradom i Prištinom za pomoć u finansiranju važnih projekata identifikovanih sporazumima od 4. septembra u Vašingtonu.

U delegaciji će biti i zamenica administratora američke Agencije za međunarodni razvoj (USAID) Boni Glik, predsjednik i Izvozno-uvozne banke Sjedinjenih Država (EKSIM) Kimberli Rid i drugi visoki vladini zvaničnici iz americkih odjeljenja za energetiku i trgovinu.

Delegacija će održati sastanke sa visokim vladinim zvanicnicima i liderima privatnog sektora.

Podsjećaju da putovanje delegacije dolazi nakon istorijskog sporazuma između Izraela, UAE i Bahreina i sporazuma o ekonomskoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

DFC blisko sarađuje sa USAID-om, EKSIM-om i drugim vladinim agencijama da bi promovisao razvoj i unapredio spoljnu politiku SAD putem svojih alata za finansiranje.

Delegacija će unaprediti strateška ulaganja koja podržavaju raznolikost zaliha i ojačaće energetsku nezavisnost u Grckoj i širem regionu.

Delegacija će takode procijeniti mogućnosti za proširenje investicija u region radi unapredenja stabilnosti i ekonomske saradnje na Bliskom istoku, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana