Dačić, Grlić Radman: Važno je smanjiti razlike u stavovima Beograda i Zagreba

Tanjug
Dačić, Grlić Radman: Važno je smanjiti razlike u stavovima Beograda i Zagreba

BEOGRAD - Ministri spoljnih poslova Srbije i Hrvatske Ivica Dačić i Gordan Grlić Radman u Subotici su večeras dogovorili korake koji će prethodniti njihovom bilateralnom susretu, koji ima za cilj da se smanje razlike u stavovima Beograda i Zagreba kako otovrena pitanja ne bi opterećivala Srbe u Hrvatskoj i Hravte u Srbiji.

"U interesu građana moramo raditi i sarađivati. Poltika je izuzetno odgovorna disciplina, a naši građani očekuju unapređenje naših dobrosusjedskih odnosa, i to je manifestacija potličke zrelosti, posebno u trenutku velikih izazova i kriznih situacija u našem okruženju", rekao je Grlić Radman.

Izražavajući zadovoljstvo što se sastao sa Dačićem na Velikom prelu, koje u Subotici više od jednog vijeka organizuju Hrvati Bunjevci, Glić Radman je naveo naredne korake u odnosima dveju zemalja, od rada na inventaru prioritetnih pitanja o kojima će se razgovarati, do dolaska ministarke za evropske integracije Tanje Miščević u Zagreb, jer je, kako je naglasio Hrvartskoj u interesu pomoć i podrška Srbiji na evropskom putu.

"Koelgi Dačiću predstavio sam plan rješavanja naših pitajna. Dačić je rekao da se različitosti moraju reducirati, ali da zajednički pogled ne bi bio različit potrebno je govoriti otvoreno. Niko ne može da se pretvara da se ništa nije deslo prije 32 godine. Postoji nešto što opretećuje naše odnose. Ne želimo da naša otvorena pitanja opterećuju Srbe u Hrvatskoj ni Hrvate u Srbiji", rekao je hravatski ministar za spoljne i evropske poslove, Dačiću je kako kaže, predstavio plan koji podrazumijeva sastanak pomoćnika dva minstarstva, "koji će imati konsultacije i dati inventar odnosa, svega o čemu će razgovrati uključujući ugovorne odnose i sve druge sadržaje od značaja za naše odnose".

Kako kaže slijedeća stavka biće sastanak koordinatora, za otrvorena pitanja na nivou državnih sekretara.

Hrvatska, kako kaže, ima osobu koja će biti nadležna za odnose sa Srbijom i očekuje da Srbija imenuje svoju.

Dodao je da je ta osoba u rangu zamjenika ministra. Grlić Radman je rekao da je treći korak, vezan za evropske integracije, najavila ministar za evrointegracije Tanja Miščević.

"Pozvao sam je da poseti Zagreb. Hrvartskoj je u interesu pomoć i podrška Srbiji na evropskom putu. Zato moramo razgovarati i o vladavini prava, Poglavljima 23 i 24, manjinskim pravima, nestalima, procesuiranju ratnih zločina, odšteti logorašima", rekao je Grlić Radman.

Hrvatska, kako je dodao, Srbiji može dati odgovore, ekspertitzu i iskustvo.

Naglasio je da je dobra vijest to što će se nastaviti rad na rasvijetljavanju sudbine nestalih, i dodao da Hrvatska traga za 1816. ljudi.

Predsjednik Komisije Vlade Srbije za nestale Veljko Odalović u ponedjeljak stiže u Zagreb, gdje će se sastati sa svojom koleginicom iz Ministarstva hrvatskih branitelja, rekao je on.

Prema njegovim riječima, svi ti koraci prethodiće bilateralnom susretu sa Dačićem, koji će biti dobro pripremljen.

"Moći ćemo da razgovaramo ozbiljno o svemu ne samo o bilateralnim temama jer svima nama je interes mir stablnost i sigurnost" rekao je Grlić Radman.

"Ništa nema alternativu tome da svi građani budu sigurni, da imaju dobre odnose, da su se rešila granična pitanja, da se razgovara o svim pitanjima, da su se različitosti smanjile, to je bitno", rekao je on i naglasio da je važno da se vodi računa o političkoj odgovornosti. Kao poiltički odgovorni želimo da ostavimo što manje za buduće generacije, za naslijedike naših politika koje jedine mogu biti univerzalne, rekao je Grlić Radman.

"O ovim pitanjima kojima ćemo razgovarati pristupili smo afirmativno i u duhu dobrosusedskih odnosa i odgovornosti za regionalnu stablnost unutar samih zemalja zapadnog Balkana i posbebno Srbije prema članicama EU", rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana