Čak 95,5 odsto građana Srbije ima mobilni telefon

Srna
Foto: GS

BEOGRAD - U Srbiji čak 98,4 odsto domaćinstava posjeduje TV, 53,9 odsto laptop računar, mobilni telefon ima 95,5 odsto građana, a gotovo polovina kupuje najrazličitije stvari preko interneta, pokazalo je istraživanje Republičkog zavoda za statistiku.

Prema ovom istraživanju pod nazivom "Upotreba informaciono-komunikacionih tehnologija u Srbiji 2021", samo pet odsto Srba nema mobilni telefon, dok petina ne koristi računar.

Istraživanje je pokazalo da 76,7 odsto domaćinstava posjeduje računar, što je povećanje od 2,4 odsto u odnosu na 2020. godinu. Računar svakog dana koristi 86,3 odsto građana.

Najviše računara ima u domaćinstvima u Beogradu, a zatim u Vojvodini, Šumadiji i Zapadnoj Srbiji, dok se smanjio jaz između gradskih i seoskih sredina. Računar imaju uglavnom domaćinstva čiji prihod premašuje 600 evra.

Kada je riječ o internetu, priključak ima 81,5 odsto domaćinstava, što je 0,5 više nego prošle godine, a najviše u Beogradu, pa Vojvodini, Šumadiji i Zapadnoj Srbiji, a na začelju su Južna i Istočna Srbija. Internet priključak imaju uglavnom domaćinstva sa prihodom većim od 600 evra.

Ipak, u Srbiji gotovo petina stanovništva nikada nije koristila računar, dok računar najviše koriste studenti čak 99,9 odsto, zatim zaposleni 91,8 odsto, a penzioneri i ostali nešto više od 50 odsto.

Istraživanje je pokazalo da su mobilni telefoni postali aparat bez koga se skoro ne može zamisliti svakodnevni život. Tako da 95,6 odsto građana uzrasta od 16 do 54 godine koristi mobilni telefon, što je za 1,4 odsto više nego prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana