Brnabić: Spremna sam da podnesem ostavku, izbori do kraja godine

Tanjug
Brnabić: Spremna sam da podnesem ostavku, izbori do kraja godine

BEOGRAD - Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je večeras da je u svakom trenutku spremna da podnese ostavku i da opozicija može da računa na to.

Ona je na konferenciji za novinare sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rekla da smatra da su izbori jedini izlaz iz trenutne situacije, pošto se opozicija ni 12 dana poslije poziva predsjednika Vučića nije odazvala pozivu na razgovore, kao i da su rekli da će dolazak na razgovor nekog od njih smatrati kao izdaju.

"Kao predsednica vlade spremna sam da podnesem ostavku u svakom trenutku. Najveća čast i zadovoljstvo mi je bilo što sam imala priliku da obavljam tu dužnost. Sreća da sam imala priliku da radim za svoju zemlju i dam sve od sebe. Ali svakako, u ovom trenutku, kada se društvo nalazi u takvoj krizi, jedini način da se prevaziđe je razgovor, a oni razgovor ne žele. Na žalost, tako da računajte da moju ostavku imate na stolu", poručila je premijerka.

Dodala je da to otvara mogućnosti za tehničke razgovore.

 "Razgovarala sam i sa Milošem Vučevićem, kao predsednikom Srpske napredne stranke, najveće stranke u zemlji, da su parlamentarni izbori do kraja godine jedini način da se reši kriza. Želim da kažem da su izbori jedini način na koji se dolazi na vlast u demokratskim društvima, nasiljem niko i nikada", rekla je Brnabićeva.

Navela je da su prošle nedjelje u posjeti Beogradu bili eksperti iz Norveške i da su rekli da je jedna od najgorih stvari koja nam se može dogoditi u takvim vremenima politizacija tragedije.

"Na žalost, to je upravo ono što se desilo kod nas. Određene političke stranke i političari iz opozicije su, čini mi se, jedva čekali da se tako nešto desi, čak i ovako strašnu tragediju, i organizovali proteste. Na tim protestima u trenucima kada smo trebali da sedimo i razgovaramo zajedno, kao društvo, da idemo dalje, na tim protestima smo čuli isključivo političke zahteve", rekla je Brnabićeva.

Podsjetila je da su zahtjevi protesta smena ministra prosvjete, smjena ministra unutrašnjih poslova, direktora BIA, smjena REM, oduzimanje nacionalne frekvencije Pinku i Hepi i ukudinje rijalitija.

"Samo po sebi užasno je licemertno jer su ti ljudi doveli rijaliti programe u Srbiju i zarađivali od njih, stavili te rilajalitije u Ustanovu za decu i omladinu Dečji grad i na televizije kao što je B92. Od ta četiri zahteva jedan je u potpunosti ispunjen, to je ukidanje rijaliti programa, ako govorimo samo o jednom rijaliti programu, i to su Pink i Zadruga. Neke druge televizije kao što je Nova nikada nisu ni pomenuli da žele da ukinu svoj rijaliti", konstatovala je premijerka.

Dodala je da je delimično ispunjen taj zahtjev, kao i zahtjev za smjenom, jer je ministar Ružić sam podnio ostavku.

"Ministar unutrašnjih poslova i direktor BIA ne vidim kakve veze imaju sa ovim tragedijama", naglasila je premijerka.

Vučić: Dok sam ja predsednik, prelazne Vlade neće biti

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da prelazne Vlade neće biti sve dok je on predsjednik, jer bi to, kako je rekao, značilo da državom upravlja jedan tajkun i nekoliko stranih centara moći. Vučić je rekao da će kao predsjednik čekati da dođu na razgovor svi oni kojima je uputio taj poziv.

"Uputiću ih da je to jedini mogući način da do promena koje toliko žele dođe - da se na izborima učestvuje, da na izborima dobiju većinsku podršku naroda i da onda od predsednika mogu da dobiju mandat za sastav nove vlade", rekao je predsjednik.

Vučić je ponovio da prelazne vlade neće biti jer, dodaje, za prelaznu Vladu je potrebna njegova odluka, a on takvu odluku neće donijeti nikada.

"I po tom pitanju nema razgovora i nema nikavih pregovora", poručio je predsjednik.

Vučić je rekao da prelazne Vlade neće biti ne zato što je to nečiji politički hir.

"Kao predsednik Republike, verovatno bih bio još popularniji, da takve gluposti prihvatim i predložim, ne pada mi na pamet. To je uništavanje i razaranje Srbije. To bi značilo da Srbijom u tom trenutku upravlja jedan tajkun i nekoliko stranih centara moći, a ne građani Srbije preko svojih izabranih predstavnika. Dok sam predsednik, zakleo sam se na Ustav Srbije poštovaću samostalnost i nezavisnost Srbije i u tako nečemu protiv vitalnih interesa Srbije nikada neću učestvovati", rekao je predsjednik.

Vučić je rekao da su neki pravili tenzije ne zato što su imali političke zahtjeve, već zato što su imali zahtjeve pojedinih tajkuna za provođenjem njihovih interesa.

"I to možete da vidite kroz zahteve, jer kroz zahteve ne postoji ni jedan zahtev koji se tiče dece. Ni jedan zahtev se ne tiče prava i položaja dece, nastavnika, bilo koje društvene grupe osim njih političara i jednog tajkuna", rekao je predsjednik.

Vučić ističe da predsjednica Vlade Ana Brnavić ne želi da ispuni zahtjev opozicije i smjeni ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića na silu i pod prisilom, jer sa pravom smatra da za to ne postoji ni jedan razlog.

"Ne postoji ni jedan razlog, dovoljan razlog, jer je čovek na vredan, marljiv i odgovoran način taj posao obavljao, ali neki drugi računaju da je moguće da steknu poverenje naroda time što će da vrše pritisak na ulici i da će time moći da ostvare deo svojih političkih ciljeva koje na izborima očigledno ne mogu", rekao je predsjednik.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana