Beograd: Zatražen pritvor za pripadnike vojske Srbije i Ministarstva odbrane

Srna
Foto: MUP Srbije/Ilustracija

BEOGRAD - Tužilaštvo za organizovani kriminal Srbije predložilo je Specijalnom sudu određivanje pritvora devetorici osumnjičenih za zloupotrebe, od kojih su neki visokorangirani pripadnici Vojske Srbije i Ministarstva odbrane.

Tužilac je, nakon saslušanja, donio naredbu o sprovođenju istrage za 10 osumnjičenih, potvrđeno je Tanjugu u Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Naredba se odnosi na Aleksandra Novkovića, Slobodana Starčevića, Anu Tomić, Jasnu Stojanović i Zdenka Kurkića, koji su zaposleni u Ministarstvu odbrane, kao i na Željku Radovanovića, Sašu Radovanovića, Nenada Baletića i Marka Kocića, koji su odgovorna lica privrednih društava, dok se za D.D traga.

Osumnjičeni su juče uhapšeni po nalogu Tužilašta za organizovani kriminal, nakon višemjesečnog predistražnog postupka, u saradnji sa Vojnobezbjednosnom agencijom, Vojnom policijom, pripadnicima Bezbjednosno informativne agencije i Ministarstva unutrašnjih poslova, Direkcije policije - Službe za borbu protiv organizovanog kriminala.

Oni se terete da su izvršili krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih đela, zloupotreba službenog položaja i zloupotreba položaja odgovornog lica.

Osumnjičeni su kao pripadnici organizovane kriminalne grupe, na čijem je čelu organizator Novaković, zaposlen u Ministarstvu odbrane, iskorištavanjem svojih službenih položaja i ovlašćenja radi sticanja imovinske koristi za sebe i druga lica, a na štetu budžeta Republike Srbije, zaključivali veći broj ugovora koji su se odnosili na različita investiciona ulaganja za potrebe Ministarstva odbrane odnosno Vojske Srbije.

Pripadnici te grupe su i četiri zaposlena u Ministarstvu odbrane, kao i pet odgovornih lica privrednih društava.

Osumnjičeni su radi pribavljanja protivpravne imovinske koristi u višemilionskom iznosu, protivno svim pravilima procedure Zakona o javnim nabavkama, u ugovore koji se odnose na investiciono održavanje i ulaganja u objekte za potrebe komandi, jedinica i ustanova Ministarstva odbrane, unosili neistinite podatke odnosno cijene izvedenih radova koje su bile znatno veće od stvarnih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana