Beograd: Protest zbog zakona "o nestalim bebama"

Agencije
Beograd: Protest zbog zakona "o nestalim bebama"

BEOGRAD - Udruženje roditelja nestalih beba protestvovalo je danas ispred Narodne Skupstine, gdje je u toku rasprava o prijedlogu "zakona o nestalim bebama", sa zahtevom da se predlog povuče iz procedure i da se dopuni predlozima tog Udruženja.




Predsjednica Udruženja Mirjana Novokmet rekla je novinarima da neće novac, već istinu.

Objasnila je da su nezadovoljni prije svega članom 21, kojim je predviđeno da se, u slučajevima u kojima ne može da se utvrdi šta se dogodilo sa djecom koju smatraju nestalim, roditeljima isplati naknada od 10.000 evra.

"Ne želimo da to bude cena za poslednju nadu. Nijedan roditelj to neće pristati za bilo koju svotu novca", rekla je Novokmet.

Udruženje želi i nudi saradnju i zbog toga su, kaže, od kako je stigla prva presuda Suda u Strazburu iz 2013. godine, poslali 130 dopisa institucijama države sa molbom i zahtevom da se na slučajeve ne stavlja tačka.

Predlažu, kaže Novokmet, nove istrage sa posebnim ovlašćenjima, DNK analize dece za koju se osnovano sumnja da su zapravo "nestale bebe", kao i da deca koja imaju sumnje po pitanju svog biološkog porekla da imaju pravo da dođu do svojih roditelja.

"I ranije smo iskazivali nezadovoljstvo pripremom zakona, zato što se nije dozvolilo učešće roditeljima koji su u ovoj priči 20 godina", rekla je predsednica Udruženja i dodala da zakon kakav je pšredložen ne dovodi do istine i do njihove dece.

"Naša deca su nestajala iz bolnica decenijama, počev od sedamdesetih, pa do danas i to se ne može nadoknaditi novcem, nego istragom", istakla je predsjednica Udruženja roditelja nestalih beba Srbije.

Poslanici Skupštine Srbije danas su na vanrednom zasjedanju počeli raspravu o Predlogu zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene djece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta - poznatijeg kao "zakon o nestalim bebama".

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana