Beograd i Budimpešta će se pomagati u teškim vremenima: Vučić i Orban otvorili Sajam poljoprivrede

Tanjug
Orban i Vučić
Foto: Tanjug | Orban i Vučić

NOVI SAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i mađarski premijer Viktor Orban otvorili su 89. Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu, čiji je ovogodišnji partner Mađarska, a koji će trajati do 27. maja.

Aleksandar Vučić izjavio je da se sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom dogovorio o uzajamnoj pomoći Srbije i Mađarske u teškim vremenima uslovljenim ukrajinskom krizom.

Vučić je rekao da cijeli svijet čeka teška zima i da mu je Orban obećao da će Srbija moći da svoje energente čuva u Mađarskoj, što je od velikog značaja.

-Ako Mađarskoj nedostaje bilo šta, Srbija će biti tu, ako nama nešto nedostaje prvi poziv biće Budimpešta. Mi takav odnos gradimo samo sa zemljama „Otvorenog Balkana" - rekao je Vučić na ceremoniji otvaranja.

Vučić je naveo da postoji prostor da se međusobna saradnja unaprijedi.

-Za nas je važno da uvežemo i energetiku, poljoprivredu i da zajedniči prebrodimo sve izazove - rekao je Vučić i dodao da će "seljaci i poljoprivrednici u teškim vremenima sačuvati život u Srbiji i drugdje".

Mađarski premijer  rekao je da Mađarska i Srbija mogu da računaju jedna na drugu i da obje imaju važne prehrambene rezerve.

-Imaćemo tešku zimu. Težu nego što mislimo. Čini mi se da ste vi na dobrom putu kao i Mađarska. Ratni konflikt nas sve dovodi u tešku situaciju. Vama je teško što niste, a nama što smo jesmo član EU. Kako god da bude važno je da računamo jedni na druge - rekao je Orban.

Orban je rekao da, kao dijete sa sela, insistira da se poštuju i ne pregaze stari zakoni, a to je da svaka oranica i voćnjak budu obrađeni.

-Poljoprivrednici će biti heroji. Ako želimo da preduhitrimo migracije moramo da obezbijedimo hranu - rekao je Orban.

Mađarski premijer je poručio da Budimpšešta ne pristaje na odluke Brisela.

-Donose se sankcije prema Rusiji koje su ravne atomskoj bombi. Ne samo da nećemo moći da nahranimo naše ljude, nego ćemo imati gladne migrante na granicama - upozorio je Orban.

Vučić i Orban su prije zvaničnog otvaranja održali kratak sastanak na novosadskom sajmu, a nakon obišli izlagače, kojih je ove godine 1.100 iz 21 zemlje.

Otvaranju sajma prisustvuju i srpski ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, ministar finansija Siniša Mali, pokrajinski premijer Igor Mirović i drugi brojni zvaničnici.

Dan zemlje partnera ovogodišnjeg Sajma - Mađarske biće 23. maja. Mađarska će se predstaviti na tri lokacije i to u Hali 1 na nacionalnom štandu, potom u pojedinačnim nastupima još gotovo 50 kompanija, kao i u Auli Novosadskog sajma i u Novosadskom pozorištu, gdje će predstaviti svoje kulturno nasljeđe.

Osim privrede, Mađarska će predstaviti i kulturno-istorijske vrijednosti i gastronomiju kroz degustacije specijaliteta mađarske kuhinje i vina.

Ove godine na Sajmu će premijerno nastupiti i Maroko.

Posjetioci Sajma moći će i da vide Izložbu poljoprivredne mehanizacije najnovije generacije, koja će biti na otvorenom prostoru Novosadskog sajma gdje će se predstaviti članice Poslovnog udruženja uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije.

Poljoprivrednu mehanizaciju izložiće i firme iz Srbije koje nisu članice udruženja, kao i kompanije iz Italije, Turske, Austrije, Slovenije, Španije, Rumunije, Bugarske i Češke.

Najskuplji eksponat ove godine biće na štandu kompanije ITN GROUP, a to je samohodni silažni kombajn marke KRONE BIH X model 680, čija je vrijednost 450.000 evra.
U okviru pratećeg programa Poljoprivrednog sajma posjetioci će imati priliku da 21, 22. i 23. maja prisustvuju javnom ocjenjivanju goveda, konja i ovaca.

U srijedu, 25. maja biće održan Preponski kamp u organizaciji Konjičkog centra „Novosadski sajam“, a istog dana i takmičenje u preponskom jahanju, dok je 26. maja Dan stočara i dan svečanog uručenja priznanja uz defile nagrađenih grla stoke gdje će najveća atrakcija biti bik Veliša.

Istog dana kada je i Dan stočara, 26. maja biće održana i Fijakerijada.

U organizaciji Ministarstva poljoprivrede Srbije, tradicionalno u Hali 1A, održaće se izložba organskih proizvoda, proizvoda sa oznakom geografskog porijekla i oznakom „Srpski kvalitet“, a biće prisutni i proizvođači zanatskog piva.

Generalni sponzor 89. Međunarodnog poljoprivrednog sajma je GLOBOS osiguranje, a kompanija Al Dahra je tradicionalni zlatni sponzor Poljoprivrednog sajma.
Radno vrijeme sajma je od devet do 19 časova, dok cijene pojedinačnih karata kao i ulaznica za kolektivne posjete nisu mijenjane tako da pojedinačne koštaju 600 dinara, a u kolektivnim posjetama 400 dinara po osobi.

Porodični dan je u srijedu, 25. maja, kada cijela porodica sa djecom do 14 godina može da posjeti sajam uz jednu ulaznicu kupljenu za 600 dinara.
Sve kupljene ulaznice su i kuponi za učestvovanje u Poklon-igri u kojoj su obezbijeđena dva traktora, rasipač, prskalica i prikolica.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana