Pavković: Imam nove dokaze da nisam kriv

Srna
Pavković: Imam nove dokaze da nisam kriv

Beograd - Nekadašnji načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije Nebojša Pavković, koga je Haški tribunal osudio na 22 godine zatvora zbog ratnih zločina na Kosmetu, izjavio je da ima nove dokaze i nerazmotrene činjenice koje govore o tome da nije kriv.

On kaže da se bavi presudom i analizira kako bi mogao da zahtjeva reviziju postupka.

“Žao mi je što tadašnja vlast /u Srbiji/ nije bila svesna da je proces koji je vođen protiv nas na Kosovu, u stvari bilo suđenje Srbiji”, rekao je Pavković za današnje “Večernje novosti”.

Pavković, koji je nekadašnji komandant Treće armije Vojske Jugoslavije, ističe da su glavni svjedoci protiv njega u Hagu nisu bili Albanci, nego kolege iz Beograda.

On kaže da je u pet vojnih sudova Treće armije tokom 78 dana NATO agresije 1999. godine pokrenuto 3.600 istraga i osuđeno 300 osoba za prekršaje ratnog prava, a neki i za ratne zločine, dok su tri prijave bile za silovanje.

“Sudili smo i majorima, kapetanima, vodnicima...svima za koje smo saznali da su počinili ratne prekršaje. Jedina smo armija na svetu koja je o svom ratovanju otvorila sva vojna dokumenta na uvid”, rekao je Pavković.

On kaže da je i sam postradao od osiromašenog uranijuma, koji je korišćen tokom NATO agresije 1999. godine.

“Operisali su mi rak na bešici i štitnoj žlezdi. Skoro da nema više nijednog mog saradnika oficira koji nije lečen od kancera ili nije umro”, rekao je Pavković.

Kada je riječ o vađenju organa srpskim ratnim zarobljenicima, Pavković je rekao i da je za to čuo pred kraj NATO agresije.

“Iskreno, verovao sam da su u pitanju samo glasine da se u tuneliam rudnika Deva kraj Đakovice zatočenim Srbima vade organi. Ko je normalan mogao da poveruje u tako nešto. Ispostavilo se da je to bilo tačno”, rekao je Pavković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana