Amerikanci stavili veto na Turski tok

Agencije
Amerikanci stavili veto na Turski tok

Beograd - Nema izgleda da u ovom trenutku započne gradnja magistralnog gasovoda "Turski tok" kroz Srbiju jer "ne daju Amerikanci", tvrdi predsjednik Skupštine Udruženja za gas u Srbiji Vojislav Vuletić.

On ne isključuje mogućnost da gradnja gasovoda kroz Srbiju počne za, možda, šest mjeseci ili godinu dana pod drugim uslovima.

Agencija za energetiku Srbije (AERS) je rusko-srpskoj firmi "Gastrans" dozvolila gradnju gasovoda "Turski tok", koji bi se priključio na bugarski kod Zaječara, a kod Horgoša produžio u Mađarsku sa pravom izuzeća od "trećeg energetskog paketa", po kojem ne može biti isti vlasnik i gasa i cjevovoda, ali je zatražila mišljenje Energetske zajednice (EZ), koja ima dodatne zahtjeve i traži da bude dozvoljen i drugim snabdjevačima gasa da koriste dio kapaciteta gasovoda koji bi gradio "Gastrans".

- Ovog trenutka nema ništa od "Turskog toka" kroz Srbiju jer ne dozvoljava Amerika pošto nudi njen gas, proizveden iz škriljaca, koji bi u Evropu bio dopreman u tečnom stanju -  rekao je Vuletić.

Ocijenio je da je zahtjev EZ da Srbija dozvoli pristup drugim snabdjevačima na pet tačaka, kod Zaječara, na mjestu ulaska iz Bugarske u Srbiju, kod Horgoša, mjestu izlaska iz Srbije i na još tri mjesta u Srbiji, "samo još veće zamagljivanje postavljenih uslova".

- Kroz svaki gasovod, kako je rekao, "ide gas onoga ko može da ga isporuči, a u ovom trenutku i za sledećih deset godina to je Rusija". Govorim o obezbeđivanju normalnih količina, a ne o količinama koje nosi tanker, a koji su Amerikanci dovezli u Poljsku ili drugu zemlju - rekao je Vuletić.

Evropa je prošle godine, prema njegovim riječima, potrošila 550 milijardi metara kubnih gasa i od te količine skoro 40 odsto je gas uvezen iz Rusije, 30 odsto nabavlja iz najvećih evropskih nalazišta u Norveškoj i Holandiji, a preostalih 30 odsto svaka zemlja obezbjeđuje iz sopstvenih izvora ili manjom kupovinom od trgovaca gasom.

Istakao je da "u narednih deset godina teško da bilo ko može da zadovolji potrebe Evrope, osim Rusa, jer Međunarodna gasna unija predviđa da 2030. Evropa troši 750 milijardi kubika gasa".

- Tvrdnja da Amerikanci mogu da obezbede gas za Evropu, proizvodeći ga iz škriljaca, priča je političara i neznalica - rekao je Vuletić.

Prošle godine su, podsjetio je, Amerikanci zbog hladne zime, posebno u Bostonu, "uvezli gas iz Rusije da bi ogrejali svoje građane, što znači da ga nemaju dovoljno ni za sebe, već da samo hoće da onemoguće da Rusija puni njen budžet prodajom nafte i gasa i da sklone predsednika Putina ".

Najveće gasno nalazište je, prema njegovim riječima, Južni fars u Iranu, prema granici sa Katarom, odakle i Katar crpi gas.

- Iran, Sirija i Irak sklopili su sporazum 2011. godine da grade "Islamski gasovod", a istovremeno su Katar i Saudijska Arabija sklopili sporazum da grade "Arapski gasovod", koji bi snabdevali Evropu gasom, ali su Amerikanci, da bi to sprečili, proglasili diktatorom sirijskog predsednika Bašara al Asada, napravljena je revolucija i sve je stopirano - rekao je Vuletić.

"Sjeverni tok tri"

Evropa će, kako je rekao Vojislav Vuletić, izgraditi ne samo gasovod "Sjeverni tok dva", kojim se gas iz Rusije doprema u Njemačku i na koji se ne odnosi "treći energetski paket" jer cjevovod prolazi međunarodnim vodama, nego će izgraditi i "Sjeverni tok tri".

- Da Srbija graniči sa Rusijom, mogla bi direktnim dogovorom sa tom državom i bez poštovanja evropske regulative da doprema gas, kao što je to sada uradila Turska, preko gasovoda "Turski tok" - rekao je Vuletić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana