Aerodrom “Batajnica” preimenovan u “Pukovnik-pilot Milenko Pavlović”

Srna
Aerodrom “Batajnica” preimenovan u “Pukovnik-pilot Milenko Pavlović”

Beograd - Beogradski vojni aerodrom “Batajnica” ubuduće će nositi naziv Vojni aerodrom “Pukovnik-pilot Milenko Pavlović”, po pukovniku koji je tokom bombardovanja Srbije poginuo u borbi protiv NATO-a.

Prema informacijama vazduhoplovnog portala Srbije “Tango siks”, načelnik Generalštaba Vojske Srbije /Milan Mojsilović/ donio je 6. juna odluku da se Vojni aerodrom “Batajnica” preimenuje u Vojni aerodrom “Pukovnik-pilot Milenko Pavlović”.

Odluka o preimenovanju već je stupila na snagu i njom najveći namjenski vojni aerodrom na prostoru bivše Jugoslavije više ne nosi naziv po geografskom pojmu, nego po jednom od najslavnijih pilota lovaca u modernoj istoriji jugoslovenskog i srpskog Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane.

Pavlović je u vrijeme NATO agresije na SR Jugoslaviju bio komandant tadašnjeg 204. lovačkog avijacijskog puka, a poginuo je u borbenoj misiji 4. maja 1999. godine nedaleko od rodnog Valjeva.

Vojska Srbije, prije svega Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana, baštinili su sjećanje na Pavlovića, o njegovoj pogibiji snimljen je dokumentarac, njegovo ime nosi ulica koja vodi do batajničkog aerodroma, a 101. lovačka avijacijska eskadrila po njemu je nazvala i jedan lovac “mig 29”.

Heroj pukovnik Milenko Pavlović, komandant 204. lovačko-avijacijskog puka, poginuo je u neravnopravnoj borbi sa NATO avionima kada se žrtvovao kako bi od sigurne smrti spasao mlađeg kolegu.

Pavlović je poginuo 4. maja 1999. godine iznad Valjeva u borbenom obračunu sa avionima NATO snaga koji su doletjeli sa aerodroma u Tuzli, u BiH.

Tog dana, oko podneva, Pavlović je izvukao mlađeg kolegu pilota iz kokpita “miga 29” koji se spremao da poleti sa aerodroma “Batajnica”.

“Majku vam dečiju, nećete vi da ginete, ja ću!”, rekao je Pavlović dok je izvlačio kolegu iz kabine, da bi potom u poluispravnom avionu krenuo ka Valjevu, rodnom kraju, u susret desetinama NATO lovaca i bombardera.

Dvanaest minuta kasnije, njegove kolege u operativnom centru čule su samo: “Imaju me!”, nakon čega je njegov avion nestao sa radara.

Ubrzo je pogođen, a dijelovi “miga 29” kojim je pilotirao pali su na zemlju u selu Bujačić, kod Valjeva.

Pavlović se nije katapultirao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana