Zdravko Krivokapić, predsjednik Vlade Crne Gore za "Glas Srpske": Stavili smo tačku na podjele

Aleksandar Stojanović
Zdravko Krivokapić, predsjednik Vlade Crne Gore za "Glas Srpske": Stavili smo tačku na podjele

Usvajanjem izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti stavljena je tačka na sve razmirice u Crnoj Gori i nadam se da će to biti početak pomirenja građana ove države. Narod je još jednom pobijedio. Politička korupcija, kojoj je i ovoga puta pribjegao DPS, želeći da Skupštinu dovede u pat poziciju, nije uspjela. To je dokaz da Ustav više nije u nadležnosti DPS-a, nego građana.

Rekao je ovo u specijalnom novogodišnjem intervjuu za “Glas Srpske” predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić. Čovjek, do tada nepoznat široj javnosti, koji je u politiku ušao tiho, tik uoči izbora održanih 30. avgusta, danas je jedan od vodećih političara regiona. Za jedne čovjek crkve i četnik, za druge izdajnik. Iako najavljivana kao “prva demokratska Vlada”, od dobijanja mandata Krivokapić se susretao sa brojnim kritikama, kako opozicije, tako i u sopstvenim redovima. Ipak, 4. decembra ove godine glasovima 41 poslanika izabrana je prva Vlada u kojoj nema Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića, a za njenog predsjednika izabran je do tada univerzitetski profesor Zdravko Krivokapić.

- Prvi put se desila sloboda ovom narodu, poslije 30 godina vladavine DPS-a i to je najveći iskorak. Svaku kritiku prihvatam kao dobronamjeran pristup da budemo bolji, kvalitetniji i da damo veći doprinos ovom društvu. Naravno, svakog čovjeka zabrinjava kritika koja dolazi od onih koje ste predvodili tokom izborne kampanje. Ne postoji čovjek koji može da bude apsolutno imun na netačna etiketiranja, koja su bila bukvalno svakodnevna. Teško se nositi sa takvim stavovima pojedinaca, koji neutemeljeno bez argumentacija i činjenica pokušavaju da omalovaže jednog čovjeka. Mislim da to nije dobar put, ali ako ste se prihvatili određene funkcije, onda morate da prihvatite teret koji ona nosi - rekao je Krivokapić komentarišući kritike koje su upućivane od prvog dana kada je prihvatio mandat od aktuelnog predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

GLAS: Od strane sadašnje opozicije, ali i pojedinih struktura iz regiona označeni ste kao čovjek crkve, a Vlada kao teokratska. S druge strane, iz redova vlasti u parlamentu optužuju Vas za izdaju birača. Šta je od ovog istina, da li je ona možda negdje između? Kakva je Vlada premijera Krivokapića?

KRIVOKAPIĆ: Ova Vlada zasigurno nije teokratska, već narodna i prvi put na ovim prostorima desio se, mogu reći, presedan. Taj presedan se definiše kao meritokratska vlada, koju čine ljudi koji u ovom trenutku mogu da daju najveći doprinos upravo demokratskoj tranziciji, koja treba da se desi na našim prostorima. Ako pogledate samo karakteristike tih briljantnih ministara, onda ćete uočiti da su njihove reference bile preporuka, a ne bilo koji vjerski ili drugi senzibilitet.

GLAS: Ipak, članovi DF-a ističu da ova Vlada nema odgovornost prema bilo kome, jer njene članove nije birao narod? Da li je uopšte moguće da Vlada nikome nije odgovorna?

KRIVOKAPIĆ: Ova Vlada je najodgovornija do sada i upravo zbog toga što je pod pažnjom i pozicije i opozicije ona će donositi najkvalitetnije odluke. To znači da vi morate da budete još odgovorniji nego što je to bio slučaj do sada. A dosadašnji pristup je bio da sve što Vlada uradi Skupština aminuje. Sada to nije tako. Svjesni smo svoje odgovornosti i postupaka i želimo da budemo odgovorna Vlada koja se brine za sve građane.

GLAS: Po preuzimanju dužnosti izvršena je emisija obveznica zbog, kako je rečeno, spašavanja od bankrota i taj potez naišao je na brojne kritike. Da li je crnogorska ekonomija zaista u toliko lošem stanju i šta ste to sve zatekli po preuzimanju dužnosti?

KRIVOKAPIĆ: Ako bismo to doveli u vezu sa tim našim prvim danom i tom odlukom, ona je bila nasušna potreba da bismo mogli biti ekonomski nezavisni. To je glavni razlog zašto smo se opredijelili za emisiju evroobveznica. To nije mala suma, koja iznosi 750 miliona evra, ali je ona u ovom trenutku neophodna. Kada se sagleda ta prva obaveza koja se tiče i kredita i naših drugih obaveza, ona iznosi 530 miliona evra. Kako vrijeme prolazi, vi otkrivate razne dubioze. Jedna od tih dubioza zasigurno će biti “Montenegro erlajnz”, za koji mi u tom trenutku nismo imali spoznaju šta se sa njim sve dešava. Takođe nismo znali da je Fond za zdravstvo u minusu 40 miliona i da ne nabrajam, ima tu mnogo toga. Kada sve saberemo, iako smo planirali da negdje oko 200 miliona evra okrenemo ka ekonomskom razvoju, najvjerovatnije će ostati manje od 100 miliona.

GLAS: Čini se da je napravljen dobar balans što se tiče Vlade. Međutim, bilo je govora o podjelama “po dubini”. Šta to znači? Da li će i tu isti princip biti primijenjen kao i za formiranje Vlade?

KRIVOKAPIĆ: Osnov Vlade iskazan je kroz tri karakteristike. To su kompetentnost, nekorumpiranost i da ste po prirodi opozicionar. To u svakom slučaju ne može da iritira bilo kog člana opozicije, jer mi nismo skloni revanšizmu, nego korišćenju ljudskih resursa, koji nam mogu pomoći da bismo riješili mnogobrojne probleme koje trenutno imamo. Ako se sagleda današnji trenutak, onda nam je svaki čovjek dragocjen. Crna Gora je mala i taj ljudski kapital je najveća vrijednost države. Trudićemo se da upravo ovi principi budu primijenjeni i po dubini.

GLAS: U prvom intervju za naš list ste rekli da ćete “pobijediti do srži korumpiran režim”. Pobijedili ste. Kakav je sad plan i kako će Crna Gora ući u obračun s kriminalom i korupcijom?

KRIVOKAPIĆ: To je pitanje koje interesuje sve građane. Mi smo svi jednako opredijeljeni, da krenemo u borbu protiv kriminala i korupcije, a za to imamo i podršku Međunarodne zajednice. To je rak-rana ovoga društva i nije to tako jednostavno. To je proces koji mora da traje duže, iako bismo mi voljeli da se to desi po kratkom postupku, to je prosto nemoguće. Mi smo se opredijelili za vladavinu prava i poštovanje svih zakona i zato ovaj proces ne ide tako brzo kao što su mnogi očekivali. Formiranje Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala je prvi korak, a u svim sljedećim koracima nadamo se da ćemo na osnovu činjenica učiniti javnosti dostupnim sva ona nepočinstva koja je bivša vlast činila tokom 30-godišnje vladavine.

GLAS: Ispunili ste obećanje koje ste dali po pitanju Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Kada se mogu očekivani drugi važni zakoni, poput zakona o lustraciji i zakona o porijeklu imovine, koje ste takođe najavili u predizbornom periodu?

KRIVOKAPIĆ: U što kraćem periodu. U skupštinsku proceduru već su predati prijedlozi tih zakona. Vlada će analizirati sve te prijedloge, jer mi imamo obavezu da zajedničkim snagama, korišćenjem ideja svih zainteresovanih strana dođemo što prije do najboljeg rješenja.

GLAS: Ranije ste uputili molbu da se rad Vlade komentariše poslije 200 dana, što je u javnosti predstavljeno kao ograničenje koliko će ona trajati. Vi ste i u ekspozeu naglasili da će ova Vlada trajati čitav mandat. Strahujete li da ćete prije izgubiti podršku u parlamentu?

KRIVOKAPIĆ: Parlament je nezavisan od Vlade i to je Ustavom definisano. Mi sve aktivnosti planiramo za četiri godine. Može u svakom trenutku, kao što je to definisano, bilo koja grupa poslanika da podnese zahtjev za razrješenje i smjenu ove Vlade. Mi ćemo se odnositi prema tome dostojanstveno i časno, uvažićemo sve stavove Skupštine. A ja moram da napomenem vrlo značajnu činjenicu da u ovom trenutku ovu Vladu održava isključivo i samo narod. Da toga nije bilo ne bi bilo ni ovakvog pristupa. Mi smo ubijeđeni da sve što radimo radimo u interesu naroda. Ne radimo u interesu bilo koje političke grupacije i to je put ka direktnoj demokratiji.

GLAS: Vaše izjave izazivale su pažnju u cijelom regionu. Za jedne ste izdali srpske nacionalne interese, za druge ste četnik. Kako komentarišete te reakcije iz regiona?

KRIVOKAPIĆ: Upravo ta razlika u gledištu govori o tome u kakvom statusu se nalazimo. Želim da iskažem jedinstven stav ove Vlade, da je CG naša svetinja. Ne želim da pričam o nacionalizmu, niti o etiketiranju, ali mogu da kažem da će ova Vlada raditi u interesu građana, bez obzira na vjeru i naciju. Stavljanje identitetskih pitanja u prvi plan tradicija je, koja ne smije više da se ponovi i ova Vlada to neće raditi. Naš prvi cilj je ekonomija.

GLAS: Srpski narod u Crnoj Gori je doskora bio diskrimisan, prema ocjenama mnogih analitičara i političara u Crnoj Gori. Sada Bošnjaci i Albancu kažu da je to slučaj sa njima, imali smo i prijedloge deklaracija o genocidu u Srebrenici. Kako postići međunacionalno pomirenje, društveno pomirenje? Da li nas stalno vraćanje u prošlost i jednodimenzionalni pogledi na nju koče da napredujemo u budućnost?

KRIVOKAPIĆ: Svaki pogled koji je jednodimenzionalan, a nije višeslojan, pogotovo kada nas vraća u prošlost, preduslov je da se neko osjeća diskriminisanim. Mi želimo da pružimo ruku saradnje svima, bez obzira na to kako se ko nacionalno osjećao i da se jednom za svagda desi pomirenje u Crnoj Gori. To je lako reći, ali je teško shvatiti. Zato ćemo se truditi da dijalogom uvijek rješavamo sve probleme.

GLAS: Mnogo je bilo govora o izbornim mahinacijama. Radi li se nešto na “češljanju” biračkih spiskova i kada će Crna Gora imati fer izbore, što, prema nekim mišljenjima, do sada nije bio slučaj?

KRIVOKAPIĆ: Prvi fer i slobodni izbori u CG desiće se izmjenom izbornog zakonodavstva. Kao preduslov za to je sigurno i preispitivanje biračkih spiskova. Mi ne možemo u ovom trenutku da imamo pouzdane podatke o tome. Znam da smo u okviru MUP-a formirali jednu određenu grupu koja intezivno radi na tim pitanjima. Nadam se da će javnost vrlo brzo biti upoznata sa konkretnim aktivnostima i napokon doći do saznanja koja su najvažnija, koliko fantoma ima u tim biračkim spiskovima. Takođe, ovdje se zanemaruje jedna činjenica koja je vrlo značajna, a možda nikad do kraja nije eksponirana, a to je da vi samo na lokalnom nivou imate uvid u određenog birača i to nije integrisano na nivou čitave države. To će ubuduće biti jedan od zadataka koji je možda tehničke prirode, ali vrlo značajan za konačne rezultate.

GLAS: Crnu Goru, ali i pravoslavni svijet je pogodila nedavna smrt blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija, a poznato je da ste sa njim imali dobar odnos. Koliki je to za Vas lično bio gubitak, a koliki za Crnu Goru?

KRIVOKAPIĆ: Svi ćemo više cijeniti našeg mitropolita nakon njegovog upokojenja. On je bio vanserijska ličnost, koja je, po mom mišljenju, najznačajnija poslije Njegoša. Ostavio je brojna djela, neka su vidljiva, neka nevidljiva, kao i sve u životu, ali ona vidljiva predstavljaju svjedočanstvo, koje je neizbrisivo. Ne samo u njegovim brojnim knjigama koje je izdao, teološkim raspravama koje je imao, nego i ovim vidljivim zemaljskim, a to su prije svega obnovljene crkve i manastiri i dva velelepna hrama, u Podgorici i Baru. Ta lična dimenzija je poseban osjećaj koji čovjek ne može da iskaže prosto riječima. I možda je taj moj i njegov zagrljaj poslije pobjede na izborima najbolje svjedočanstvo našeg odnosa.

Sarajevo pa Banjaluka

GLAS: Odnosi između Republike Srpske i Crne Gore skoro da nisu postojali posljednjih godina. Može li se očekivati njihova revitalizacija i planirate li dolazak u Banjaluku na Vašoj turneji koju ste najavili?

KRIVOKAPIĆ: Ti odnosi vrlo često zavise od ličnih odnosa pojedinaca koji dominiraju političkom scenom i to nije dobro. Mi se ovdje zalažemo za institucionalni pristup i naravno prilikom prve posjete Sarajevu ja ću u nastavku te posjete obići i Banjaluku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana