Šta znače zelene trake na putevima u Sloveniji

GS
Šta znače zelene trake na putevima u Sloveniji

Saobraćajne trake zelene boje pojavile su se u slovenskom mjestu Potoki, nedaleko od Jesenica. U nastavku vam donosimo objašnjenje ove pojave u saobraćaju.

Kada kažemo da se zelene trake nalaze na putu gdje nema trotoara, stvari postaju jasnije. Naime, Direkcija za infrastrukturu Slovenije odlučila se na ovakav potez kako bi se povećala sigurnost pješaka koji se kreću tom cestom, izvještava "N1". 

U Sloveniji, kao i Hrvatskoj, ima dosta naselja u kojima nema trotoara za pješake duž glavnih puteva. Jesenice su jedno takvo mjesto pa se u opštini nadaju da će uskoro uslijediti kompletna renovacija dionice. 

Kako se saznaje, osim boje, korišten je i novi dizajn podnih oznaka, kojima se želi smanjiti brzinu kretanja vozača i time povećati sigurnost pješaka. Ubacivanjem zelene trake kolotrag je sužen s osam na šest metara. Ovakvo optičko sužavanje kolotraga koristi se već neko vrijeme u Sloveniji, a na temelju dobre prakse u EU. 

Video pogledajte OVDJE.

"Na osnovu skrivenih mjerenja brzine evidentirano je da između 60 i 70 odsto svih vozača ne poštuje propisano ograničenje brzine od 60 kilometara na sat", kažu u Direkciji za infrastrukturu o razlozima za ovaj potez.

U Direkciji očekuju da će se brzine na ovoj dionici sada smanjiti, a time i povećati sama sigurnost saobraćaja. Razdjelnu traku sa zelenim poljem Direkcija je uvela na 16 dionica, navodi "N1 Slovenija".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana