Srbija i Crna Gora uklonjene sa liste zemalja bezbjednih za putovanja

Srna
Srbija i Crna Gora uklonjene sa liste zemalja bezbjednih za putovanja

BRISEL - Evropska unija uklonila je Srbiju i Crnu Goru sa liste zemalja koje su bezbjedne za putovanja, saopštili su neimenovani zvaničnici EU.

Diplomate EU usvojile su danas prijedlog Njemačke da se Srbija i Crna Gora uklone sa liste zemalja izvan Unije za koje je važila preporuka za putovanja preko spoljnih granica Šengenske zone.

Zvaničnici kažu da su putovanja zabranjena zbog širenja zaraze virusom korona, te da je se iz istog razloga nije ni razmišljalo o uključivanju SAD na spisak bezbjednih zemalja.

Prepravljeni spisak biće objavljen u narednim časovima ili danima. Sama lista predstavlja preporuku, a na članicama EU je da odluče da li će postupati u skladu sa njenim odredbama. Ova lista ažurira se svakih 15 dana.

Uklanjanje Srbije i Crne Gore sa spiska predložila je sinoć kasno Njemačka, koja predsjedava EU, a prijedlog je podržalo nekoliko zemalja, uključujući Francusku, Španiju i Holandiju, rekli su zvaničnici za Rojters.

Države EU razmatrale su i uklanjanje Alžira i Maroka sa liste, ali takav prijedlog nije iznesen.

Luksemburg i Kipar založili su se za uvrštavanje Ujedinjenih Arapskih Emirata na sigurnu listu, na osnovu podataka koje je predstavila Nikozija, ali su se druge zemlje usprotivile, kao i u slučaju istog prijedloga za Izrael, Libiju i Jordan.

Nakon uklanjanja Srbiji i Crne Gore, na spisku će ostati 13 zemalja, i to Alžir, Australija, Kanada, Kina, Gruzija, Japan, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Južna Koreja, Tajland, Tunis i Urugvaj.

Kada se radi o Kini, koja se nalazi na listi, putovanja za kineske državljane zavisiće od toga da li će Peking dozvoliti državljanima zemalja EU da putuju u tu zemlju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana