Spomenik Nikoli Tesli vratio se u Gospić

Tanjug
Foto: Grad Gospić, Facebook

ZAGREB- U Gospiću će u petak, 23. aprila, biti svečano otkrivena replika spomenika Nikoli Tesli, nakon što je pethodni miniran 1992. godine.

Spomenik neće biti postavljen na mjesto na kojem je bio, ali simbolički će ipak biti ublažena nepravda prema velikom naučniku, piše portal hrvatskog nedeljnika Novosti.

Spomenik slavnom Nikoli Tesli biće vraćen u Gosipić gotovo 30 godina nakon što je miniran, a njegovi ostaci uklonjeni.

Replika spomenika je godinama čekala u zagrebačkoj livnici, a sada će biti postavljen ispred Kulturno-informativnog centra (KIC) Gospić, na trgu koji je relativno nedavno imenovan po slavnom naučniku.

Vraćanje tog djela poznatog vajara Frana Kršinića na izvornu lokaciju nije bilo moguće jer je na tom mestu sada spomenik „Vila Velebita“, odnosno „balerina“ kako ga kolokvijalno zovu.

Svečano otkrivanje spomenika, piše portal, označiće i kraj sage koja se odvijala skoro tri decenije i koja pokazuje, kako navode, blago rečeno, šizofren odnos hrvatske države i lokalnih vlasti prema tom naučniku koji je u svijetu slavniji i priznatiji nego u zemlji svog rođenja.

To je, kažu, na neki način i priznanje krivice za kulturocid počinjen 16. februara 1992. zbog Tesline vjere i nacionalnosti, povezan s ratnim zločinima nad srpskim civilima u ovom gradu i okolnim selima koji su se dešavali tih dana i koji su ipak dobili (preblag) epilog u hrvatskim sudovima.

Za razliku od ubica srpskih civila, miner spomenika nikad nije pronađen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana