SNS zatražio od Crne Gore da poništi odluku o uskraćivanju gostoprimstva ambasadoru Srbije Vladimiru Božoviću

Srna
Foto: Arhiva

PODGORICA- Srpski nacionalni savjet /SNS/ zatražio je zvanično od Ministarstva inostranih poslova Crne Gore da poništi odluku o uskraćivanju gostoprimstva ambasadoru Srbije u Crnoj Gori Vladimiru Božoviću i njegovom proglašavanju za personu non-grata.

U SNS-u ističu da je, uskraćivanjem boravka srpskom ambasadoru u Podgorici najviše pogođen srpski narod u Crnoj Gori koji je ostao bez mogućnosti najneposrednije veze sa institucijama Srbije.

"Očigledno je da je Ministarstvo inostranih poslova Crne Gore nekoliko dana prije formiranja nove Vlade odluku o protjerivanju srpskog ambasadora donijelo, ne iz objektivnih razloga, nego kao vid provokacije prema formiranju nove Vlade Crne Gore, Srbiji i srpskom narodu u Crnoj Gori", saopštio je SNS.

Da je to tako svjedoče činjenice da Božović nije zvanično pozivan na konsultacije, niti mu je sugerisano bilo kakvo upozorenje, dodaje se u saopštenju.

"Reagovanje Srbije na ovakvu odluku Ministarstva inostranih poslova bilo je očekivano i u skladu sa diplomatskom praksom, ali je nakon toga kao akt dobre volje i iskrene želje za najboljim odnosima sa Crnom Gorom Vlada Srbije povukla odluku o uskraćivanju gostoprimstva ambasadoru Crne Gore u Srbiji Tarzanu Miloševiću", podsjeća se u saopštenju.

U SNS-u kažu da je bilo očekivano da nova Vlada Crne Gore poništi "očigledno nedobronamjernu odluku odlazećeg ministra spoljnih poslova, kako bi se konačno počeli realizovati bratski i dobrosusjedski odnosi, koji se deklarišu sa pozicija jedne i druge države".

Crna Gora je proglasila ambasadora Srbije Vladimira Božovića personom non grata u toj zemlji, zbog, kako je obrazloženo, kontinuiranog miješanja u unutrašnja pitanja Crne Gore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana