Politiko: Hrvatska operacija sijanja konfuzije

Tanjug
Foto: Agencije

ZAGREB/BRISEL - U jeku ukrajinske krize dolazi i jedan iznenađujući vojni manevar - hrvatska operacija sijanja konfuzije, piše evropski portal Politiko povodom izjave predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića o ukrajinskoj krizi, koja je uzburkala hrvatsku političku scenu tim prije što je njegov stav potpuno suprotan onom koji o toj krizi ima premijer Andrej Plenković.

Milanović je,  dospio na naslovnice kada je juče izjavio da će zemlja povući svoje trupe iz NATO snaga u istočnoj Evropi, ukoliko dođe do eskalacije napetosti s Rusijom oko Ukrajine.

Na tu izjavu Milanoviću, koji je bivši čelnik socijaldemokrata u Hrvatskoj, oponirao je ministar spoljnh poslova Gordan Grlić Radman iz vlade desnog centra, navodi portal.

Ubrzo se pokazalo, piše Politiko, da su se hrvatske snage u Poljskoj ionako već vratile kući početkom ove sedmice s obzirom na završetak rutinskog razmeštaja snaga, kako je i dokumentovano na internet stranici hrvatskog Ministarstva odbrane.

Borbena grupa NATO-a u Poljskoj je prije nekoliko dana na Tviteru objavila da će "uskoro" dočekati novi hrvatski kontingent, dok je zagrebački Jutarnji list juče objavio da Hrvatska nije trebalo da pošalje novu grupu ove godine, tako da neće postojati snage za povlačenje ako dođe do ruske invazije na Ukrajinu u sedmicama ili mjesecima koji slijede.

Milanović, kako se ističe, ima napet odnos s vladom desnog centra premijera Andreja Plenkovića i više puta se do sada sukobljavao sa njenim članovima.

Milanovićevi komentari takođe su izazvali pometnju jer, iako je predsednik države ujedno i vrhovni komandant Hrvatske vojske, raspoređivanjem snaga unutar NATO-a bavi se Ministarstvo odbrane, uz odobrenje Hrvatskog sabora, tumači Politiko.

Pozivajući se na napise u hrvatskim medijima, Politiko navodi da je Milanović prilikom posjeta jednoj fabrici slatkiša (Krašu) izjavio da se Hrvatska neće uključivati u krizu između Rusije i Ukrajine.

"Hrvatska neće slati vojnike u slučaju eskalacije. Naprotiv, opozvat će sve jedinice, do posljednjeg hrvatskog vojnika", prenosi portal Milanovićeve riječi.

"Sve se to događa u predsoblju Rusije", rekao je Milanović. Mora se postići dogovor koji će uzeti u obzir sigurnosne interese Rusije", dodao je.

Milanović je, piše portal, takođe izjavio da postoje i drugi načini da se Ukrajina očuva u "cijelini ili 99 odsto teritorija" i "da joj se ekonomski pomogne".

Ali, šef hrvatske diplomatije Grlić Radman, kako se navodi, kaže da Milanovićevi komentari nemaju veze sa stavom vlade.

On je novinaru njemačkog Frankfurter Allgemeine Zeitunga Mihaelu Martensu rekao da "predsjednik ne govori u ime Hrvatske, već u svoje.

"Mi jesmo i ostaćemo vjerna članica NATO-a. Sve što radimo, radimo u dogovoru s našim partnerima", rekao je Grlić Radman.

"U ovakvim vremenima posebno je važno pokazati solidarnost među partnerima, a Hrvatska će to činiti u EU-u i NATO-u", dodao je Grlić Radman, prenosi Politiko.

S druge strane, premijer Plenković je na Milanovićev istup rekao da mu je predsjednik zvučao kao neki ruski zvaničnik.

Plenković je ironično primetio da je Milanović, "u tom nekom napadu šećera, možda su mu dali neke bombone u Krašu, što je on tu sve izgovorio, mislio sam da je ruski zvaničnik".

Plenković slovi kao prijatelj Ukrajine, često je posjećuje i tamošnje zvaničnike savetuje i nudi hrvatski model mirne reintegracije Podunavlja, koji je, kako je naveo,1990-tih bio pod okupacijom lokalnih Srba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana