Pacijentica napala i nožem ubadala psihijatra

GS
Pacijentica napala i nožem ubadala psihijatra

DUBRAVA - Poznati psihijatar Elvira Koić (58) koju je pacijentica više od 20 puta ubola po glavi, licu, leđima i rukama u utorak je prebačena iz Opšte bolnice u Virovitici u Kliničku bolnicu Dubrava.

Povrijeđena doktorica naime ima povredu ruke koju mora pregledati plastični hirurg jer joj je vjerovatno povrijeđen nerv, javlja “RTL” koji neslužbeno saznaje da je pacijentica napad isplanirala i da je pritom nosila rukavice.

Predstavnik Klinike za hirurgiju KB Dubrava, doktor Toni Kolak otkrio je kakvo je zdravstveno stanje psihijatra.

“Ima više ubodnih rana po licu, leđima, glavi, rukama. Izvan je životne opasnosti, psihički je slomljena, ima povredu ruke koju mora pregledati plastični hirurg. Vjerovatno je to povreda živca. Ona je šokirana, iznenađena i deprimirana.”

Virovitička srednja škola potvrdila je da je 37-godišnja napadačica na psihijatra, njihova radnica koja je ondje zaposlena manje od dvije godine. Iz škole su izrazili žaljenje zbog napada.

“Izuzetno nam je žao zbog nemilog događaja, koji nas je sve duboko potresao. Nadamo se što skorijem oporavku napadnute doktorice. Trenutno je policijska istraga u toku te iz tog razloga ne možemo dati opširniju izjavu”, naveli su iz Gimnazija Petra Preradovića Virovitica.

Da takva osoba ne bi trebala raditi u školi, smatraju u školskom sindikatu Preporod.

Predsjednik Sindikata Preporod Željko Stipić sve je komentariso: “Protrnuo sam i pomislio: 'Bože moj, to se moglo dogoditi u školi.' Uvijek se u mnoštvu nas dogodi neki propust i ovdje je sigurno, kada govorimo o radnici u virovitičkoj gimnaziji, učinjen neki propust, jer teško mi je vjerovati da baš ništa nije upućivalo na problematičnost te kolegice.”

Kako neslužbeno saznaje “RTL”, napad je planirala. Nosila je rukavice, psihijatru je prišla s leđa i napala ju nožem u čajnoj kuhinji u sklopu ordinacije.

Zbog napada užasnut je i hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš.

“Užas, to je užas. Apsolutno je to za svaki osudu, određenim izmjenama zakona iz 2018. kazneno djelo postaje napada na ljekare tako da neki iskorak u tom kontekstu postoji i napravljen je”, rekao je danas Beroš.

Iskorak je potreban i u sigurnosnoj kontroli školskih radnika. Provjeravaju se pri zapošljavanju, a nakon toga imaju sistematske preglede.

Stipić kaže da to, očigledno, treba napraviti više od toga. “Jesu li ta dva mehanizma dovoljna? Znate šta, očito nisu. Ovaj slučaj pokazuje da tu nešto nije u redu prilikom zapošljavanja i kasnije prilikom toga sistematskog pregleda.”

Odgovornost je formalno na direktorima, kaže bivša ministarka nauke i obrazovanja Blaženka Divljak.

“Ako direktor primijeti da nešto s radnikom nije u redu, on ga može uputiti na pregled doktora specijalista medicine rada. Jasno, treba paziti da je ta sumnja utemeljena. Dakle, može se.” Napadačica je u istražnom zatvoru, a povrijeđenu doktoricu čeka dug fizički i još duži psihički oporavak, piše “Danas.hr”.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana