Optužena grupa koja je kriminalcima iz Srbije pribavljala hrvatske isprave

Srna
Foto: Ilustracija

ZAGREB - Kancelarija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminaliteta u Hrvatskoj (Uskok) podigla je optužnicu koja 11 lica tereti da su u sastavu zločinačke grupe pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa iz Srbije i Crne Gore, uz pomoć krivotvorene dokumentacije, obezbijedili hrvatske dokumente koje su im plaćali od 7.500 do 15.000 evra.

Uskok osumnjičene tereti da su omogućili pribavljanje ukupno 75 ličnih karata i 75 pasoša Hrvatske izdatih na tuđe osobne podatke, čime su se okoristili za više od 4,1 miliona kuna (526.000 evra), od čega je najveći dio pripao organizatoru grupe.

Glavni osumnjičeni, 47-godišnjak čiji su inicijali N.V. optužen je da je u Hrvatskoj i Srbiji u zajedničko djelovanje povezao ostale osumnjičene i s naručiocima dogovorio nabavku hrvatskih ličnih karata i pasoša s tuđim identifikacijskim podacima.

On je potom u Srbiji za neutvrđeni iznos novca pribavljao lične podatke državljana Srbije s hrvatskim državljanstvom kojima nisu izdate hrvatske isprave, a sve kako bi se s njihovim podacima mogle za zainteresovane klijente pribaviti hrvatske lične karte i pasoši, naveo je Uskok.

Vođa grupe je osumnjičen da je od nepoznatih osoba pribavljao neoriginalne putne isprave Srbije s unesenim podacima hrvatskih državljana na čije identitete će biti podneseni zahtjevi za izdavanjem hrvatskih isprava i s umetnutim fotografijama stvarnih korisnika.

Stvarni korisnici su potom lično odlazili do policijskih uprava ili stanica u Hrvatskoj i podnosili zahtjeve za izdavanje isprava u hitnom postupku.

Zahtjevima su uz svoje fotografije prilagali dokumentaciju izdatu na podatke lica na čiji identitet su ih podnijeli, a koju su im u matičnim kancelarijama obezbijedili ostali okrivljeni, predočavajući kao dokaz identiteta nevjerodostojne putne isprave Srbije.

Ne sumnjajući u vjerodostojnost predočene dokumentacije i stvarni identitet podnosilaca zahtjeva, službenici su na osnovu tih zahtjeva izdavali hrvatske lične karte i pasoše s ličnim podacima hrvatskih državljana na čije identitete su zahtjevi podneseni, a s fotografijama stvarnih korisnika, prenose hrvatski mediji.

Dokumente su podizali 47-godišnji N.V, ali i jedan broj ostalih optuženih u zamjenu za novčanu nagradu, iako su znali da su izdanti na tuđe lične podatke.

Jedan od okrivljenih je nakon što je u matičnoj kancelariji izvadio potrebnu dokumentaciju za dokazivanje hrvatskog državljanstva, za novčanu nagradu došao u požeško-slavonsku policiju kako bi dobio ličnu kartu i pasoš Hrvatske na tuđe lične podatke, ali to se nije dogodilo jer je službenica utvrdila da izgledom ne odgovara osobi čiju fotografiju je priložio sa zahtjevom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana