Oba pilota preživjela pad hrvatskog MIG-a, traži se ostavka ministra odbrane

GS
Oba pilota preživjela pad hrvatskog MIG-a, traži se ostavka ministra odbrane

ZAGREB - Oba pilota MiG-21 Hrvatske vojske, koji se popodne srušio nedaleko od Slatine, pronađena su živi, a uzroci rušenja letjilice još nisu poznati.

Hrvatski portal Indeks piše da je ovo sedma nesreća koja se u posljednjih 12 godina dogodila sa letilicama Ministarstva odbrane.

Iz vlade je ranije potvrđeno da se ministar odbrane Mario Banožić uputio na mjesto pada MiG-a, te da su sa njim načelnik Glavnog štaba i direktor Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva.

Navode da Banožić na mjesto pada ide u dogovoru s premijerom Andrejem Plenkovićem koji je u Tirani na samitu EU-Zapadni Balkan.

Poslanik u hrvatskog saboru iz reda suverenista i član Odbora za odbranu Željko Sačić pozvao je ministra Banožića da podnese ostavku.

On je podsetio da je nekadašnji ministar odbrane Damir Krstičević podnio ostavku u sličnoj situaciji.

U septembru 2010. godine dva MiG-a su pala u Slunju.Tada se tokom izvođenja vježbe Hrvatskog ratne avijacije i protivvazdušne odbrane na vojnom poligonu  u Slunju pala dva aviona tipa MiG-21. Sudarili su se tokom leta. 

Piloti su se uspješno katapultirali, no na tlu je povrijeđena jedna ženska osoba. Tokom leta došlo je do otpadanja jednog dijela aviona, a nesreća je pripisana neiskustvu pilota te nepovoljnim vremenskim uslovima.

U junu 2011. godine se srušio Air Tractor Ministarstva odbrane Hrvatske na području Gornjeg Humca, koji je gasio požar na odlagalištu smeća, a pilot je preživio.

U junu 2012. godine MiG je otpala kabina, a prizemljen je u blizini Vazdušne luke Zagreb, a vozač nije bio povrijeđen.

Prije 2010. bilo više nesreća

U avgustu 2014. se zapalio MiG kod Donje Lomnice, a učestvovao je u prelijetanju kod Knina, gdje se obilježavala proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti.

U januaru 2020. godine su poginula dva pilota. U maju iste godine pao je školski avion kod Benkovca, a poginula su još dvije osobe.

Prije 2010. godine bilo je više nesreća. Poznata je ona o padu helikoptera Mi-8 koji se u Vukovaru 9. julu 2007. s visine između 30 do 50 metara odmah nakon polijetanja.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana