Nakon prevrtanja srpskog autobusa u Bugarskoj: Dijete operisano, roditelju amputirana noga

Tanjug
Foto: Fejsbuk

STARA ZAGORA - Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar obišao je rano jutros u mjestu Stara Zagora povrijeđene u saobraćajnoj nesreći srpskog autobusa u Bugarskoj.

Lončar je istakao da je najvažnije da nema preminulih i prenio da je jedno dijete noćas operisano i sada se osjeća sasvim dobro, dok je jednom roditelju amputirana noga.

Ministar zdravlja je posjetio bolnicu „Stojan Kirković“ sa bugarskim kolegom Asenom Medžijevim, kojem je, kao i svim zdravstvenim radnicima zahvalio na zbrinjavanju povrijeđenih.

-Svi su živi, što je najvažnije. Obišli smo sve koji su u bolnici, decu i odrasle, razgovarali sa njima. U toku noći su urađene i operacije, operisano je jedno dete, dečak koji ima 10 godina i onoje jutros sasvim dobro. Operisan je i jedan roditelj, urađena je apmutacija noge -  rekao je Lončar.

Drugi dječak, godinu  stariji ima više povreda od kojih je dominantna povreda glave.

Prenio je i da će za djecu koja se nalaze u bolnici, kada daju izjave, biti organizovan transport za Srbiju, kako njihove porodice ne bi morale da dolaze po njih i kako bi se izbjegli eventualni dodatni problemi.

Nakon toga, Lončar je obišao i lakše povrijeđene koji su zbrinuti u jednom hotelu.

Asen Medžidijev rekao je da je povrijeđeno 12 djece i dvoje odraslih u saobraćajnoj nesreći autobusa iz Srbije koji se u nedelju sinoć prevrnuo na autoputu.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Lončarom rekao da su dva djeteta zadobila teže povrede i biće prebačena u bolnicu „Pirogov“ u Sofiji, prenijela je agencija BTA.

Djeca koja su u dobrom zdravstvenom stanju biće ambulantnim vozilima dovezena do granice, gdje će ih Srbija preuzeti.

Do saobraćajne nesreće došlo je sinoć kada se autobus iz Srbije, koji je vraćao djecu iz Sunčevog Brega na obali Crnog mora, prevrnuo na autoputu Trakija, 216 kilometara od Sofije. U autobusu su bili članovi folklornog ansambla Ju-Lira iz Batajnice koja su bila na smotri folklora.

Vozaču autobusa određen je pritvor od 24 časa i vjerovatno će biti podignuta optužnica, saopštio je bugarski MUP, prenosi BTA.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da je uzrok ili ljudska greška ili tehnički problem.

Testovi vozača autobusa bili su negativni na alkohol i drogu.

-Do saobraćajne nesreće najvjerovatnije je došlo zbog ljudske greške - saopštilo je tužilaštvo na konferenciji za novinare.

Istražitelji smatraju da je vozač autobusa iz nekog razloga izgubio koncentraciju, zbog čega je autobus sleteo sa puta u jarak.

Ambasador Srbije u Bugarskoj Željko Jović poručio je da se trenutno radi sve kako bi se povrijeđenima pružila najadekvatnija zdravstvena pomoć.

-Na licu mesta se radi sve kako bi se onima koji su povređeni ukazala najkvalitetnija pomoć i kako bi se oni koji su nepovređeni što pre vratili kući, što će de dogoditi nakon završenih procedura i davanja izjava nadležnim bugarskim institucijama - kazao je Jović.

Dodao je da uzrok nesreće još uvijek nije poznat i da nadležne institucije u Bugarskoj rade na rasvjetljavanju svih okolnosti i naveo da je najvažnije da djeca budu dobro i da sve prođe bez težih posljedica.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana